UA-124852319-1
چطور قهوه درست کنیم؟

 

چگونه قهوه درست کنیم؟ کاملترین آموزش طرز تهیه قهوه در اینترنت

اگر تا‌به‌حال قهوه درست نکردید، باید از گوگل تشکر کنید. چون خوب جایی را به شما معرفی کرده ☺

در این مقاله، طرز تهیه قهوه‌ های پرطرفدار در ایران را برایتان آماده کردیم.

  • از روش‌های ساده و ارزان درست کردن قهوه گرفته تا روش‌های حرفه‌ای.
  • از کار با قهوه‌ سازهای 50 هزار تومانی تا اسپرسوسازهای چند میلیون تومانی.
  • از طرز تهیه اسپرسو تا قهوه ترک و از قهوه فرانسه تا آمریکانو.

نکاتی اینجا به شما می‌گوییم که در جای دیگر پیدا نمی‌کنید.

 

مقاله شامل چهاربخش است:

  • طرز تهیه اسپرسو (و خانواده آن شامل لاته، کاپوچینو، آمریکانو)
  • طرز قهوه ترک
  • طرز قهوه فرانسه
  • طرز تهیه قهوه دله (عربی)

 

بخش اول: طرز تهیه قهوه اسپرسو

 

  • اسپرسو نوعی نوشیدنی قهوه است که ایتالیایی‌ها معرفی کرده‌اند.
  • این نوع قهوه در فنجان‌های کوچک به نام شات سرو می‌شود.
  • فنجان اسپرسو از فنجان چای‌خوری کوچک‌تر است.

 

 

  • لاته و کاپوچینو هم از خانواده اسپرسو هستند (در ادامه مفصل توضیح می‌دهیم)
  • اسپرسو را می‌توان با دو نوع دستگاه درست کرد. موکاپات و اسپرسوساز.
  • موکاپات ارزان است
  • اسپرسوساز قهوه‌ای خامه‌دار به ما می‌دهد. اما موکاپات نه.

 

 

اسپرسو با موکاپات

 

 

اسپرسو با دستگاه اسپرسوساز

چطور اسپرسو درست کنیم؟

دو روش برای درست کردن اسپرسو وجود دارد.

ابتدا روش ارزان و ساده را معرفی می‌کنیم.

روش‌ ساده و ارزان: تهیه اسپرسو با موکاپات

 

آشنایی با موکاپات

ساده‌ترین و ارزان‌ترین راه برای تهیه اسپرسو، موکاپات است.

 

 

موکاپات ها معمولاً در اندازه های مختلف وجود دارد. از یک کاپ تا شش کاپ.

منظور از تعداد کاپ، تعداد فنجان اسپرسویی است که موکاپات درست می کند.

مثلاً موکاپات یک کاپ در هر بار یک فنجان اسپرسو می دهد و موکاپات سه کاپ، سه فنجان.

مراحل طرز تهیه قهوه اسپرسو با موکاپات

فرض کنید یک موکاپات سه کاپ داریم و می خواهیم سه فنجان اسپرسو درست کنیم.

برای سه کاپ اسپرسو، به سه قاشق چای‌خوری پُر، پودر قهوه نیاز داریم.

شروع می کنیم:

  1. دستگاه را باز کنید، در قسمت پایینی آن آب بریزید.
  2. دقت کنید آب باید تا زیر سوپاپ ریخته شود نه بیشتر.
  3. در سبد قهوه، سه قاشق غذاخوری پودر قهوه بریزید.
  4. قهوه را در وسط آن جمع کرده و به صورت یک کوه در بیاورید. پودر قهوه را نکوبید.
  5. حالا قسمت بالایی آن را ببندید و روی شعله ملایم گاز بگذارید.
  6. پس از چند پنج دقیقه از صدای آن متوجه خواهید شد، که قهوه در قسمت بالایی دستگاه در حال جمع شدن است.

اگر در موکاپات را بردارید می توانید درست شدن اسپرسو را ببینید.

اسپرسوی شما آماده است.

 

نکاتی در تهیه قهوه اسپرسو با موکاپات

دقت کنید که رنگ اسپرسوی درست شده با موکاپات، با دستگاه اسپرسوساز فرق دارد.

اسپرسوی با موکاپات کِرم یا خامه ندارد

  • موکاپات چند کاپ بخریم؟

چند نفر با هم می‌خواهید قهوه بخورید؟ اگر تنها هستید، موکاپات یک کاپ بگیرید. اگر دو نفرید، دو کاپ بگیرید و همین‌طور الی آخر.

البته اگر هربار بیشتر از یک کاپ اسپرسو می‌خورید، موکاپات بزرگتر بگیرید.

جنس موکاپات

دو نوع موکاپات وجود دارد: آلومینیومی و استیل.

موکاپات آلومینومی ارزان‌تر است و موکاپات استیل گران‌تر و بادوام‌تر.

در مجموع فرق چندانی ندارد. بستگی به بودجه‌تان دارد.

برای خرید قهوه اسپرسو به چه نکاتی توجه کنیم؟

1- اگر در خانه آسیاب قهوه ندارید، حتماً پودر قهوه بخرید.

2- روی بسته قهوه مشخص شده که برای اسپرسو مناسب است یا نه.

3- روزانه چقدر استفاده دارید؟

یک کیلو قهوه، بیش از 140 فنجان اسپرسو به شما می دهد.

بنابراین برای مصرف یک ماه یک نفر، ربع کیلو قهوه کافی است. 

آیا می‌شود با موکاپات اسپرسوی خامه‌دار درست کرد؟

نه. خامه تنها با اسپرسوساز درست می شود.

برای تهیه اسپرسو، به چه نوع قهوه‌ای نیاز داریم؟

پودر قهوه مخصوص اسپرسو باید ریز باشد. در هنگام خرید توجه کنید که پودر قهوه با آسیاب ریز و مناسب اسپرسو بگیرید.

معمولا روی بسته های قهوه، نوشته شده که برای چه نوع قهوه ای و چه نوع دستگاهی مناسب است.

نکته: اگر در خانه آسیاب قهوه دارید، بهتر است قهوه را به صورت دانه تهیه کنید و در خانه آسیاب کنید. نگهداری قهوه به صورت دانه، باعث ماندگاری بیشتر عطر و بوی قهوه می شود.

 

آشنایی با اسپرسوساز

دستگاهی‌است برقی که آب داغ را با فشار از داخل پودر قهوه عبور می‌دهد تا عصاره قهوه گرفته شود.

 

اسپرسوسازها یک لوله بخار هم دارند که برای درست کردن کف شیر استفاده می‌شود.

در بخش آموزش تهیه لاته این را بیشتر توضیح می‌دهیم.

 

 

مراحل طرز تهیه قهوه اسپرسو با اسپرسوساز

  1. دستگاه را روشن کنید.
  2. یک پیمانه پودر قهوه را در پرتافیلتر بریزید. (برای دو فنجان اسپرسو، یک و ‎نیم پیمانه بریزید)
  3. با انگشت سطح قهوه صاف کنید.
  4. با ته تمپر به آرامی پودر قهوه را فشار دهید. این کار باعث می شود سطح قهوه یکسان و صاف شود. دقت کنید دستتان به چپ و راست کج نشود. محکم فشار بدهید.
  5. حالا پرتافلیتر را در جای خود نصب کنید
  6. اگر مخزن آب خالی است، آن را پر کنید (اگر از تصفیه استفاده می کنید، آب تصفیه شده بریزید)
  7. فنجان را زیر شیر قرار دهید.
  8. دکمه قهوه را فشار دهید.

 

طرز تهیه لاته

لاته چیست؟

لاته، اسپرسو به علاوه کف شیر است.

پس لاته از خانواده اسپرسو است که کف شیر داغ به آن اضافه شده.

 

یک فنجان لاته که هنرمندانه تزیین شده

مراحل طرز تهیه لاته

درست کردن لاته سه مرحله دارد:

  1. ابتدا اسپرسو را آماده می‌کنیم
  2. حالا باید کف شیر درست کنیم.
  3. بعد کف آماده شده را به فنجان اسپرسو اضافه می‌کنیم.

به کف شیر، فوم هم می‌گویند.

 

طرز تهیه کف شیر (فوم) برای درست کردن لاته

برای تهیه کف شیر، باید از کف ساز دستگاه استفاده کنیم.

کف‌ساز همان لوله بخار دستگاه است.

 

 

این قسمت بخار داغ درست می‌کند. این بخار وقتی با فشار وارد ظرف شیر می‌شود، کف درست می‌کند.

برای درست کردن فوم، به یک ظرف شیر هم نیاز داریم. به این ظرف پیچر هم گفته می‌شود.

 

                                                              پیچر (شیر جوش)

 

بسیار خوب، برویم سراغ مراحل درست کردن کف شیر (فوم)

مراحل درست کردن فوم

  1. یک سوم ظرف شیرجوش را شیر بریزید.
  2. سپس دکمه را در حالت بخار قرار دهید.
  3. بعد از چند لحظه، بخار آب از لوله کف ساز خارج می شود.
  4. شیرجوش را زیر آن قرار دهید. بخار خارج شده از لوله، باعث درست شدن کف می‌شود.

نیازی به گرم کردن شیر نیست. زیرا خود بخار داغ است و شیر را گرم می کند.

حالا کف را به فنجان اسپرسوی خود اضافه کنید.

 

طرز تهیه کاپوچینو

کاپوچینو چیست؟

کاپوچینو، برادر لاته است. یعنی اسپرسو به علاوه فوم، اما در کاپوچینو فوم بیشتر است.

پس کاپوچینو، می شود اسپرسو به اضافه فوم خیلی زیاد.

مراحل طرز تهیه کاپوچینو

درست کردن کاپوچینو سه مرحله دارد:

  1. ابتدا اسپرسو را آماده می‌کنیم (طبق آموزش بالا)
  2. حالا باید کف شیر درست کنیم.
  3. بعد کف آماده شده را به فنجان اسپرسو اضافه می‌کنیم.

 

وقتی فوم را آماده کردیم، حالا باید آن را به فنجان اسپرسوی خود اضافه کنید.

 

 

نکاتی درباره درست کردن کاپوچینو

فرق لاته با کاپوچینو در این است که در کاپوچینو مقدار فوم بیشتر است.

عکس زیر تفاوت اسپرسو با لاته و کاپوچینو را خیلی خوب نشان می‌دهد (البته این اسپرسو خامه ندارد)

 

طرز تهیه قهوه آمریکانو

آمریکانو چیست؟

قهوه آمریکانو  همان اسپرسو است که دوبرابر آن، آبجوش اضافه شده باشد. (یعنی اسپرسو + آبجوش)

 

چرا نامش آمریکانو است؟

می‌گویند چون سربازان آمریکایی در جنگ جهانی، دسترسی به قهوه ساز نداشتند، آمدند به قهوه اسپرسو که در اروپا طرفدار داشت آب اضافه می‌کردند و می‌خوردند. زیرا اسپرسو با ذائقه‌شان جور نبود.

مراحل طرز تهیه قهوه آمریکانو

خیلی ساده است:

  1. ابتدا یک فنحان اسپرسو درست کنید.
  2. سپس دوبرابر اسپرسو به آن آبجوش اضافه کنید. همین!

نکات پایانی درباره اسپرسو

  • اگر طرفدار اسپرسو هستبد و و پولش را دارید، اسپرسوساز بخرید. اسپرسوی واقعی با موکاپات به‌عمل نمی‌آید.
  • درست کردن اسپرسو چه با موکاپات و چه با اسپرسوساز ریخت‌ و ریز دارد. مخصوصاً شستن ظرف از تفاله‌های قهوه کمی دردسر دارد.
  • یک نوع اسپرسوساز دیگر هم وجود دارد که تمیزتر و سریع تر است. به این دستگاه اسپرسوساز کپسولی می‌گویند.
  •  پودر قهوه در یک کپسول آماده قرار داده شده و کافی است کپسول را داخل دستگاه بیندازید. بعد از آماده شدن اسپرسو کپسول مصرف شده ار دور می‌اندازیم.

 طرز تهیه قهوه ترک

قهوه ترک چیست؟

  • قهوه‌ای است سنتی که از قرنها پیش در کشور ترکیه ابداع شده.
  • این نوع قهوه بسیار غلیظ است.
  • ذائقه افراد خاصی قهوه ترک را می‌پسندند.
  • فال قهوه را قهوه ترک انجام می‌دهند.
  • شاید علت محبوبیت قهوه ترک برای بعضی‌ها همین فال باشد!

برای درست کردن قهوه ترک، فقط به یک قهوه‌جوش ترک نیاز داریم.

به این نوع قهوه‌جوش، جِذوه می‌گوییم 

 

جِذوه معمولاً از جنس مس، استیل یا برنج است.

ما جذوه مسی را پیشنهاد می کنیم.

 برای خرید پودر قهوه ترک دقت کنید که پودر باید بسیار ریز باشد. مثل آرد. (قهوه مناسب ترک، از قهوه اسپرسو هم ریزتر است)
 

 

حالا برویم سراغ طرز تهیه قهوه ترک.

مواد لازم برای تهیه قهوه ترک

  • یک قاشق مربا خوری پودر قهوه
  • یک فنجان آب سرد
  • دو قاشق شکر یا دو حبه قند

مراحل طرز تهیه قهوه ترک

  1. ابتدا پودر قهوه، شکر و آب را با هم در جذوه بریزید.
  2. کمی هم بزنید تا مواد با هم قاطی شوند.
  3. قهوه جوش را روی شعله ملایم بگذارید. دیگر نیازی به هم زدن مواد نیست.
  4. از اینجا به بعد شبیه گرم کردن شیر است.
    بعد از چند ثانیه قهوه شروع می کند به کف کردن.
    مواظب باشید قهوه سر نرود. اگر کف بالا آمد، جذوه را از روی شعله بردارید. بعد دوباره بگذارید.
  5. زمانی که کف به قسمت مرکزی قهوه جوش رسید، گاز را خاموش کنید.

نحوه سرو قهوه ترک

برای نوشیدن قهوه ترک باید چند نکته را بدانید:

کف روی قهوه مهم‌ترین بخش قهوه ترک است.

این کف در حقیقت خامه‌ی قهوه است.

برای اینکه قهوه ترک را حرفه‌ای بخورید، باید ابتدا کمی از کف را در فنجان بریزید.

و بعد به آرامی قهوه را از جذوه بریزید داخل فنجان.

 

چند نکته درباره قهوه ترک

  • فال قهوه را فقط می شود با قهوه ترک انجام داد. چون قهوه در فنجان ته‌نشین می‌شود.

طرز تهیه قهوه فرانسه

 

قهوه فرانسه چیست؟

اگر در فیلم‌های خارجی یا در سفرها دیده باشید، در بسیاری از کشورها به همراه صبحانه، قهوه می‌خورند.

این قهوه، معروف به قهوه فرانسه است.

قهونه فرانسه رقیق‌تر از اسپرسو و قهوه ترک است. و معمولاً در فنجان یا لیوان بزرگ استفاده می شود.

در عکس زیر، نمونه‌ای از قهوه فرانسه را می بینید.

قهوه سازهای فرانسه

برای درست کردن قهوه فرانسه دو دستگاه وجود دارد:

1- فرنچ پرس

2- قهوه‌ ساز برقی

 

1- فرنچ پرس

ارزان‌ترین وسیله برای درست کردن قهوه فرانسه، فرنچ پرس (French Press) است.

فرنچ پرس، شبیه یک پارچ است که با فشاردادن یک دسته، قهوه را آماده می‌کند.

در زیر یک فرنچ پرنس را می‌بینید:

 

چه نوع قهوه ای برای تهیه قهوه فرانسه نیاز است؟

پودر قهوه فرانسه نسبت به پودر قهوه اسپرسو و ترک دانه‌های درشت‌تری دارد.

در موقع خرید پودر قهوه، به اطلاعات روی بسته دقت کنید.

اگر روی این بسته شکل فرنچ پرس وجود داشته باشد، یعنی مناسب قهوه فرانسه است.

و حالا می رویم سراغ درست کردن قهوه فرانسه با فرنچ پرس.

 

مراحل طرز تهیه قهوه فرانسه با فرنچ پرس

  1. ابتدا آب را خوب جوش بیاورید.
  2. پودر قهوه را داخل فرنچ پرس بریزید.
  3. سپس آب جوش را اضافه کنید.
  4. آب جوش را تا نوار دور ظرف بریزید.
  5. خوب هم بزنید.
  6. حالا درپوش فرنچ پرس را بگذارید.
  7. چهار دقیقه صبر کنید تا دم بکشد.قهوه شما آماده است.

- قهوه‌ ساز برقی

برای درست کردن قهوه فرانسه، دستگاه دیگری نیز وجود دارد.

این دستگاه، یک قهوه جوش برقی است، شبیه چای‌ساز.

قهوه‌ سازها یک قوری مخصوص دارند. و در بالای آن یک صافی قهوه وجود دارد.

 

به این نوع دستگاه‌ها،  قهوه‌ ساز فیلتردار هم گفته می‌شود. زیرا معمولاً یک فیلتر توری شکل دارند که پودر قهوه را نگه می‌دارند و قهوه آماده شده را درون قوری می‌ریزند.

مراحل طرز تهیه قهوه فرانسه با قهوه‌ ساز برقی

  1. قهوه را در محفظه قهوه و آب را هم در محفظه آب بریزید. (به ازای هر قاشق غذاخوری قهوه، نصف فنجان آب کافی است)
  2. دکمه دستگاه را بزنید.
  3. پس از گذشت چند دقیقه، دستگاه کم‌کم قهوه را از بالا در قوری می‌ریزد.
  4. وقتی قهوه کامل از بالا وارد قوری شد، دستگاه را خاموش کنید.
  5. قوری را بردارید و استفاده کنید.

نکاتی درباره قهوه فرانسه

  • قهوه فرانسه در مقایسه با بقیه انواع قهوه از همه رقیق تر است و به همین دلیل می توانید از ظرف بزرگتری برای نوشیدن استفاده کنید.
  • این روش تهیه قهوه نسبت به سایر روش ها آسان تر است و در کشورهای اروپایی معمولا برای داشتن یک روز پر انرژی در وعده صبحانه میل می کنند.

قهوه دله چیست؟

هموطنان عرب در خوزستان قهوه ای دارند به اسم دَله. (ل را با تشدید بخونید: دلّه)
این قهوه با قهوه ای که معروف به قهوه عربی یا قهوه یمنی یا قهوه کویتی هست، فرق داره.

قهوه عربی قهوه ای است همراه با هل و زعفران و چیزهای دیگر. قهوه عربی بر خلاف قهوه دله، سنگین و غلیط نیست.

قهوه دله به این صورته که قهوه فوری (مثلاً نسکافه کلاسیک یا گلد) رو توی ظرف دله می جوشانند.

 

البته اگر دله نداشتید موی توانید از قهوه جوش مسی هم استفاده کنید.

بهترین حالت دم کردن قهوه دله این است که دله روی ذغال باشد.
و یکی دوساعت با حرارت ملایم ذغال منقل جوش بیاید.

البته می توان دله را روی گاز هم درست کرد.

قهوه دله روی گاز خیلی سریعتر دم می آید.

قهوه دله، قهوه ای سیاه و سنگین است:

 

 

طرز تهیه قهوه دله

به تعداد نفرات، آب را داخل دله یا قهوه جوش می ریزیم. (مثلاً 3 نفر، 3 فنجان).  وآن را روی شعله ملایم می گذاریم.

صبر می کنیم تا جوش بیاید. وقتی آب فقط یکی دو قل خورد دله را به مدت 30 ثانیه از روی شعله بردارید.

حالا باید به آب پودر قهوه اضافه کنیم.

به ازای هر نفر، یک یا دو قاشق چای خوری سرپر پودر قهوه درون دله میریزیم و با قاشق خوب هم میزنیم.

دوباره دله یا قهوه جوش را روی حرارت خیلی کم میگذاریم.

بعد از 10 الی 12 دقیقه دله را بر می داریم.

قهوه آماده است.

قبل از استفاده یکی دو دقیقه ظرف را جایی بگذارید تا قهوه ته نشین شود.

 

راستی، دله در عراق هم طرفدار زیاد دارد.

دو نکته‌ی جامانده:

کدامیک از این سه نوع قهوه رایج (اسپرسو، فرانسه و ترک) بهتر است؟

قهوه تا حد زیادی سلیقه‌ای است.

اما من چند نکته به شما می‌گویم که در انتخاب قهوه کمک‌تان می‌کند

1- اگر می خواهید خیلی سریع سرحال بیایید، اسپرسو بخورید.

یک فنجان کوچک اسپرسو کلی کافئین دارد و بعد از چند دقیقه، نشاط و انرژی‌اش را حس می‌کنید.

2- اگر می‌خواهید با خانواده و دوستان قهوه بخورید. پیشنهادم قهوه فرانسه یا ترک است.

زیرا می توانید نوشیدن یک فنجان بزرگ ترک یا فرانسه، زمان بیشتری طول می کشد. بنابراین لحظات بهتری را در کنار هم تجربه می کنید.

پذیرایی از مهمان با اسپرسو ریسک دارد. چون خیلی زود سرد می شود.

3- اگر می‌خواهید با قهوه‌تان شیر بخورید، قهوه فرانسه و ترک مناسب است.

زیرا اضافه کردن شیر به اسپرسو نیاز به دستگاه اسپرسوساز یا کف ساز دارد.

چطور به قهوه‌مان شیر اضافه کنیم؟

برای اضافه کردن شیر به قهوه باید دقت کنید که شیر گرم باشد.

اگر شیر سرد به فنجان‌تان اضافه کنید، قهوه‌تان را سرد می‌کند.

هرچند اضافه کردن شیر قهوه را خوشمزه‌تر می‌کند، اما خاصیت قهوه را تا حدی کم‌ می‌کند.