UA-124852319-1
واژگان تخصصی و بین المللی صنعت هتلداری

آشنایی با اصطلاحات رایج صنعت هتلداری

هتل‌ها اماکنی بین‌المللی هستند و برای آنکه در این صنعت به عنوان مدیر هتل و یا مسئول بخش دیگری در هتل مشغول بکار شوید باید با برخی واژگان تخصصی این صنعت آشنا شوید؛ واژگانی که قالبا برای آنها معنی فارسی مناسبی پیدا نمی‌شود. تصور کنید در یک هتل مشغول بکار شده‌اید و همکاران شما از این لغات استفاده می‌کنند

صنعت هتلداری یکی از مهمترین مؤلفه های صنعت گردشگری و میهمان نوازی است. در این مقاله با صنعت هتلداری و ارتباط آن با بخش های دیگر صنعت خدمات دهی آشنا می شوید.

به طور کلی ، هتل یک ساختمان یا تأسیسات مدیریت شده است که در ازای هزینه ، مکانی را برای اقامت شبانه – به صورت کوتاه مدت – در اختیار شما قرار می دهد. ویژگی ها و خدمات ارائه شده به میهمانان می تواند از یک هتل به هتل دیگر به طرز چشمگیری متفاوت باشد و صاحبان هتل ها معمولاً قصد دارند از طریق مدل قیمت گذاری و استراتژی بازاریابی هتل یا از طریق طیف وسیعی از خدمات ارائه شده ، به نوعی خاص مشتری را جذب کنند.

در مرحله بعد ، پاسخ به این سؤال مهم است: صنعت هتلداری چیست؟ به عبارت ساده ، صنعت هتلداری بخشی از صنعت خدمات است که به اسکان مهمان در اقامتگاه ها می پردازد. طبق اکثر تعاریف ، صنعت هتلداری نه تنها به هتل ها بلکه به بسیاری از اشکال دیگر اقامت شبانه از جمله خوابگاه ها ، هتل آپارتمان ها ، مسافرخانه ها و مهمانخانه ها اشاره دارد. به دلیل ماهیت خدمات دهی، هتلداری با صنعت مسافرتی و گردشگری ارتباط نزدیکی دارد.

دیدن مناظر زیبای طبیعت توام با شاهکارهای شگفت انگیز هنر و صنعت ،هر آن میل سفر را در دل انسان بیشتر میکندوامکان مسافرت و دست دادن فرصت مناسب برای این منظور یکی از آرزوهای دلپذیر و دلخواه بشر شده است.هر کس سعی می کند به عناوین مختلف ،این دنیای زیبا و قشنگ را که مدت ها در آن زندگی کرده ببیند و بشناسد تا بتواند دیدنی ها ومظاهر شگفتی های دل انگیز آن را تماشا کند.در زمان زندگی ما علل و انگیزه های فراوانی از قبیل دیدار دوستان و خویشان،ادامه تحصیل،تفریحی،معالجات و استراحت های پزشکی ،ماموریت های اداری و موارد دیگر وجود دارد که الزام مسافرت را تایید و ضرورت ان را ایجاب می کند.در بعضی از کشورها موقعیت های خاصی برای جذب توریست و مقتضیات دیگر برای سیاحت وجود دارد و تبلیغات زیادی برای جلب توجه مردم جهان به عمل می آورند.

 نکات و عوامل یاد شده و موارد دیگر،این نکته را مسلم می سازد که به موازات رواج روزافزون انجام سفر و گرایش بیش از پیش مردم به این کار،یک موضوع نیز به ناچار مورد توجه قرار می گیرد و آن لزوم ایجاد امکانات پذیرش این مسافرت ها و فراهم نمودن تسهیلات و وسایل متناسب با انتظارات و تمایلات و خواست های مسافران و درخور شان و منزلت آنان است ودر خور این نیازها وجود میهمان خانه هاو هتل های مدرن و مجهز قرار دارد به گونه ای که رفاه و آسایش فکری و روحی و جسمی مسافران تامین شود و موجبات رضایت و خرسندی انان از جنبه های مختلف فراهم گردد.

اما باید توجه داشت که وجود هتل های مدرن موقعی مفید و موثر و قابل رضایت خواهد بود که از نظر مدیریت و پذیرایی و به طور خلاصه صنعت هتلداری بر اصول صحیح مدیریت و روش های فنی هتلداری مبتنی باشد.کسانی که فاقد اطلاعات و مطالعات دقیق و کافی در مسیر هتلداری هستند نباید خود را واجد شرایط ورود به راه و صنعت هتلداری بدانند .در سراسر جهان افراد بی شماری هستند که صرفا با داشتن ثروت و دیدن ظواهر امر هتلداری تمایل پیدا می کنند که هتلی احداث و درآمدی کسب کنندو ساختمان را می سازند بدون اینکه با متخصصان مشورت کنند فقط خریداری می کنند بی آنکه بدانند آن ساختمان جای یک هتل را نمی تواند بگیرد و آن قدر نباید ساده اندیش بود زیرا هتل،تنها قائم به ساختمان نیست بلکه تجهیزات هتل،بخش های آن،تشکیلات،نصب دستگاه،اداره کردن آن هرکدام در بهره برداری نقشی دارند.تعیین مسیر و خط مشی وگردش کار،تامین پرسنل کاردیده و آموزش یافته و بسیاری نکات دیگر از اهم مسایلی است که در این صنعت باید در نظر قرار بگیرد و باید در این کار آینده نگر و هوشیار و مجرب بود و این نکته مهم و اصلی را باید همیشه در نظر داشت که پول و دارائی و ثروت هتل نیست.

بعضی از مردم بر این باورند که مدیران هتل یا مسئولان بخش ها راحت ترین و ساده ترین و بی دردسرترین و پردرآمد ترین کار را یافته اند و آرزو دارند که کاش سرمایه ای می داشتند و به حرفه هتلداری می پرداختند غافل از آنکه هتلدار یا پرسنل هتل چنانچه در کار خود مهارت و تسلط کافی نداشته باشند و نتوانند سیستم گردش کار منظم و نتیجه بخش را پیاده کنند با چه موانع و مشکلاتی دست به گریبان خواهند بود و آنجاست که نارضایتی و شکایت مسافران از یک طرف و عدم موفقیت سلب آسایش فکری و روحی پرسنل و مدیر هتل از طرف دیگر دست به دست هم داده

 

انواع مختلف اسکان در صنعت هتلداری

درک این نکته مهم است که صنعت هتلداری یک اصطلاح همه جانبه است که برای توصیف خدمات مربوط به اسکان میهمانان استفاده می شود. با توجه به این نکته ، شایان ذکر است که انواع مختلفی از اقامتگاه های مختلف وجود دارد که تحت این اصطلاح قرار می گیرند.

هتل ها

هتل به عنوان مکانی تعریف شده است که اقامتی شبانه ، وعده های غذایی و سایر خدمات را ارائه می دهد که این خدمات با توجه به تعداد ستاره هتل متفاوت است. هتل ها عمدتا توسط مسافر یا گردشگر رزرو می شوند ، گرچه افراد محلی نیز ممکن است از آن استفاده کنند.

 

متل ها

متل تلفیقی است از دو واژه ‏Motor‏ و ‏Hotel‏ و اساساً ماهیت بین راهی داشته و معمولاً خارج از شهرها قراردارد . متل نوعی از اقامت یک شبه است که بیشتر مختص رانندگان می باشد. به همین دلیل ، این نوع اقامتگاه به طور معمول در کنار جاده قرار گرفته و پارکینگ رایگان زیادی را ارائه می دهند. یک متل به طور کلی دارای تعداد زیادی اتاق میهمان است و ممکن است امکانات اضافی نیز داشته باشد ، اما معمولاً از امکانات کمتری نسبت به هتل ها برخوردار می باشد. یکی از مشخصه های اصلی متل ها عدم وجود لابی در آنهاست چرا که میهمانان به مجرد وارد شدن به متل ‏بدون نیاز به پیاده شدن کلید اتاق خود را از رسپشن دریافت نموده و مستقیماً به سمت اتاق خود رانندگی می نمایند.‏‏‏‏ ‏‏ ‏ ‏

هتل آپارتمان ها

 

یک هتل آپارتمان در واقع یک ساختمان آپارتمان است که خدمات هتل را اجرا می کند. بر خلاف هتل ها که دارای شرایط سختی هستند هتل آپارتمان ها دارای انعطاف پذیری بالائی بوده و ‏انواع بسیار متفاوتی دارند . معمولاً شبیه هتل ها ساخته می شوند و دارای تعداد زیادی آپارتمان می باشند . دوره اقامت در آنها ‏بسیار متفاوت بوده و از چند روز تا چند ماه متغیر است .معمولاً قیمت آنها از هتل های هم ردیف پایین تر است. در هتل آپارتمان ها وسایل آشپزى وجود دارد و نیازى به رستوران احساس نمى شود.

ریزورت هتل ها

ریزورت هتل ها یا هتل های مخصوص استراحت ، دارای امکاناتی لوکس هستند که معمولا در کنار ساحل ، چشمه های آبگرم یا ‏جاذبه هایی نظیر پیست اسکی و طبیعت بکر واقع شده اند. تفاوت ریزورت ها و هتل ها در موقعیت آنها ، امکانات ، تفریحات و ‏خدماتیست که ارائه می شود. ریزورت ها معمولا فضای بزرگتری نسبت به هتل ها دارند و تفریحات متنوع تری را در اختیار ‏میهمانانشان قرار می دهند از جمله پارک آبی یا استخر های بزرگ روباز.‏ ‏ ‏‏‏ ‏

 

اصطلاحات هتلداری

 

در این صورت اگر با این واژگان آشنا نباشید تنها باید آن‌ها را نگاه کنید زیرا از معنی کلمات چیزی نمی‌دانید! در ادامه برخی از مهمترین اصطلاحات رایج در این صنعت را نام می‌بریم. اما از آنجا که صنعت هتلداری صنعتی بین‌المللی است بهتر است با کلمه‌های انگلیسی لغات تخصصی کاملا آشنا باشید.

 

‏Night Audit: حسابرس شیفت شب

حسابرس شیفت شب وظیفه اصلاح و ثبت تمامی تراکنش های مالی ۲۴ ساعت گذشته را دارا میباشد

 

‏Overbooking: فروش بیش از ظرفیت اتاق های هتل بر اساس پیش بینی آنکه برخی از افراد رزرو نموده به هتل مراجعه نخواهند نمود

 

Property: املاک

‏Property به اماکن فیزیکی متعلق به هتل و یا در اختیار هتل گفته میشود که توسط خود هتل اداره میگردد

 

Property Management System به اختصار PMS ‏:سیستم مدیریت دارایی ها

‏(PMS) به برنامه جامع هتلداری گفته میشود که تمامی عملیات همانند check-in , check-out ، فولیو و …… را مدیریت و اجرا مینماید . PMS میتوانید با سایر برنامه ها همانند CRS (سیستم جامع رزرواسیون) در ارتباط باشد

 

Rate Parity: برابری نرخ

به یک استراتژی بازاریابی گفته میشود که مطابق با ان کارگزاران فروش (آژانس ها) جهت فروش خدمات هتل نرخ برابری را ارائه نمایند. بدین ترتیب نرخ یک اتاق در یک تاریخ خاص در همه جا یکسان خواهد بود و بر این اساس میزان وفاداری مشتریان افزایش خواهد یافت و بیش تر تمایل خواهند داشت تا از خود هتل به صورت مستقیم خرید نمایند

 

Receivable: مبالغ قابل وصول

این مبالغ بر اساس پیش فاکتور و یا فولیو قابل دریافت است

 

‏Revenue Management System به اختصار RMS: سیستم مدیریت درآمد

‏(RMS) یک برنامه کاربردی در هتل ها میباشد که به جهت کنترل ،تامین و قیمت گذاری اتاق های موجود بر اساس (موجودی ، نوع اتاق ، میزان شب اقامت و …) جهت افزایش حداکثری درآمد میباشد.

 

Room Block: گروه اتاق ها

‏Room Block به گروهی از اتاق ها گفته میشود . گروه بندی اتاق ها ممکن است بر اساس مشخصه های مختلفی جهت برنامه ریزی عملیات مدیریتی ایجاد شود . مثال : ممکن است یک گروه اتاق تنها برای میهمانان سینگل در نظر گرفته شود و یا یک گروه از اتاق ها برای تعمیرات و باز سازی در نظر گرفته شود .

 

‏Room Inventory: موجودی اتاق ها

موجودی اتاق ها به تعداد اتاق موجود برای یک تاریخ خاص نسبت به تعداد شب اقامت گفته میشود

 

‏Static Pricing: قیمت گذاری ثابت

درصورتی که هتل قیمت اتاق های خود را برای تمامی فصول سال به صورت یکسان قرار دهید از این استراتژی استفاده نموده است

 

Stay Record: اطلاعات اقامت

دسترسی به اطلاعات اقامتی میهمانان در مراجعه قبلی

 

Vacancy: اتاق آماده

به اتاق های آماده جهت ورود میهمان اطلاق میشود