UA-124852319-1
درباره کافی شاپ

درباره کافی شاپ

درباره کافی شاپ ( پیدایش قهوه ، انواع مدل قهوه و …)

نخستین کافی شاپ یا همان قهوه خانه قدیمی جهان در سال ۱۴۷۵ میلادی در شهر استامبول امروزی بر پا شد و یمن در قرن پانزدهم میلادی مرکز صادرات قهوه به شهرهای بزرگ خاورمیانه همچنین قاهره و استامبول گشت .دراوایل قرن هفدهم میلادی گیاه قهوه از طریق قاچاق دانه های حاصلخیز به کشور هند راه یافته و در این کشور پرورش یافت و در اواسط همین قرن بود که به انگلستان وارد شد ولی شرایط جوی انگلستان برای کشت قهوه مساعد نبود . نخستین کافی شاپ اروپا درسال ۱۶۵۴ درونیز وسپس در آکسفورد و لندن افتتاح شد. تا قبل از آغاز قرن هجدهم مصرف قهوه در سرتا سر اروپا رایج شد و کشورهای اروپایی این گیاه را به مناطق معرفی کردند تا این کشورها نسبت به کشت و تولید انبوه گیاه قهوه اقدام نمایند و بدین ترتیب صنعت قوه برزیل با قاچاق دانه های قهوه از پاریس در سال ۱۷۲۷ آغاز شد .جالب است بدانید که مصرف قهوه در سوئد دوبار به خاطر حمایت اقتصاد ملی در سالهای ۱۹۵۶ و ۱۸۱۷ تا ۱۸۲۲ ممنوع شد که موفقیت چندانی در پی نداشت . قهوه در دوران پادشاهی صفویان جای خود را در میان نوشیدنی های روزانه ایرانیان باز کرد و تا قرن نوزدهم که چای بعنوان نوشیدنی اغلب مردم تبدیل شد ، همچنان این ماده تلخ سیاه رنگ دوستداران خود را داشت.

کافی شاپ

یکی از اولین سوالاتی که اغلب افراد هنگام شروع راه اندازی یک کافی شاپ دارند این است که از بین طیف گسترده لوازم کافی شاپ موجود در بازار داشتن کدام موارد الزامی است و از آن جایی که اغلب لوازم کافی شاپ قیمت نسبتا بالایی هم دارند دقت در انتخاب موارد کلیدی بسیار مهم است.

 

۱. یک دستگاه اسپرسوی با کیفیت، اولین و مهمترین مورد از لیست لوازم کافی شاپ

قبلا درباره اینکه کدامیک از قهوه‌های مختلف بر پایه‌ی اسپرسو ساخته می‌شوند صحبت کردیم. اگر نگاهی به آن مطلب بیاندازید متوجه خواهید شد که خواه ناخواه بخش عظیمی از سفارشات شما با اسپرسو سر و کار خواهند داشت. بنابراین می‌توان گفت که یک دستگاه اسپرسوی خوب مهم‌ترین چیزی است که شما به آن نیاز دارید.

۲. یخچال و فریزر

طبیعتا بخش نه چندان کمی از مواد اولیه‌ی مورد نیاز برای برخی سفارشات شما هم نیاز به یخچال و فریزر خواهند داشت. علاوه بر این شما به یک یخچال در معرض دید برای قرار دادن کیک‌ها و … نیاز خواهید داشت. ظرفیت یخچال مورد نیازتان بستگی به میزان سفارشات روزانه شما و آن‌چه که سرو می‌کنید دارد اما به طور معمول یک یخچال متوسط برای کیک‌ها، یک یخچال (فریزر) بستنی متوسط و یک یخچال کوچک دیگر برای سایر مواد غذایی که نیاز به یخچال دارند نیازهای شما را مرتفع خواهند ساخت.

۳. بلندر صنعتی

در این مورد هیچ شکی نیست که بازار نوشیدنی‌های خنک که برای تهیه بسیاری از آن‌ها نیاز به بلندر دارید، خصوصا در فصل‌های گرم، به اندازه بازار قهوه داغ است. برای تهیه نوشیدنی‌هایی از این دست شما نیاز به حداقل یک بلندر خواهید داشت.

پس اطمینان حاصل کنید آن‌چه که می‌خرید مرغوب و قدرتمند باشد و از اندکی بیشتر خرج کردن برای یک بلندر خوب صرف نظر نکنید.

۴. فر، تستر و وسایل پخت و پز

ملزومات این بخش به آن‌چه که شما در منویتان خواهید گنجاند بستگی دارد. اگر تصمیم دارید کافی شاپ شما غذای گرم هم سرو ‌کند، که بیش از نیمی از کافی شاپ‌ها این کار را می‌کنند، به روشی مطمئن برای آماده کردن سریع غذاهایتان نیاز دارید تا بهره‌وری شما را تحت تاثیر قرار ندهد.

بسیاری از کافی شاپ‌ها خصوصا برای منوی صبحانه‌شان تست‌ها و ساندویچ‌های مختلفی را سرو می‌کنند. اگر شما هم چنین قصدی داشته باشید نیاز به یک تستر خواهید داشت. به علاوه برای انواع دیگر غذاها نیز باید به فکر یک فر خوب باشید. یک مایکروویو بسته به آن‌چه که می‌خواهید سرو کنید می‌تواند برای شما کافی باشد اما دو مورد قبل به درد بخورتر می‌توانند باشند.

۵. قفسه بندی، ظروف برای نگه داری و نظم بخشیدن و چیزهایی دیگر: نجات بخش‌ترین لوازم کافی شاپ در ساعات شلوغ کاری

 

از آنجایی که کافی شاپ ها پر از انواع مختلف قهوه، سیروپ، مواد تزیینی خوراکی‌ها و کلی چیزهای هیجان انگیز دیگر هستند، باید برای نظم بخشیدن به کار و دسترسی راحت به آن‌ها چاره‌ای بیاندیشید.

اهمیت این چیزها زمانی مشخص می‌شود که نیاز دارید با سرعت کار کنید. این به معنای پمپ‌هایی برای انواع مختلف سیروپ‌ها، جعبه‌های جورواجور و ظروف سر دار جمع و جور است. راستش را بخواهید هیچ نسخه‌ی قطعی‌ای در این مورد برای پیشنهاد وجود ندارد. باید در فروشگاه‌های فروش لوازم کافی شاپ بگردید و چیزهایی را پیدا کنید که خودتان بیشتر از همه برای کار کردن با آن‌ها احساس راحتی می‌کنید.

حالا به فرض که این‌ها را خریداری کرده باشید، اگر قفسه بندی مناسب نداشته باشید چه؟ بسیاری از کافی شاپ‌ها در کنار سرو قهوه و … چیزهایی مثل ماگ، پودر قهوه، وسایل آماده سازی قهوه مثل فرنچ پرس و … هم می‌فروشند. برای در معرض دید قرار دادن این طور چیزها شما نیاز به یک قفسه بندی شیک و مناسب خواهید داشت. قفسه بندی پشت بار برای نگه داری لوازم کافی شاپ و قفسه‌های مربوط به دکوراسیون کافه که دیگر جای خود را دارند. در هر صورت داشتن قفسه بندی مناسب برای کاربردهای مختلف در هر کافی شاپی یک مورد ضروری است.

۶. میز کار راحت و کاربردی

یک باریستا جز قهوه و قفسه بندی و یک میز کار خوب مگر چه می‌خواهد؟ البته که چیزهای دیگری هم می‌خواهد ولی می‌خواهم بگویم که این مورد میزکار اصلا شوخی بردار نیست. نگذارید یک میز کار ناراحت و کوچک اعصاب باریستای محترم را هنگام کار کردن به هم بریزد.

۷. میز و صندلی و دکور

 

گرچه کار انتخاب و طراحی این‌ها را شاید بهتر باشد به یک طراح داخلی بسپارید اما در هر حال باید در حساب و کتاب‌هایتان هزینه مربوط به آن‌ها را هم در نظر بگیرید. برای میز و صندلی چیزی را انتخاب کنید که نه آنقدر راحت باشد که مشتری‌هایتان تا آخر ساعت کاری لم بدهند و از جای راحتشان دل نکنند، نه چیزی که تا ابد مشتری‌ها را برای برگشتن به کافه‌تان منصرف کنند.

 

۸. دستگاه پوز(POS)

شما فکرش را بکنید مشتری کارت بانکیش را از کیف پولش دربیاورد و شما بگویید دستگاه کارتخوان نداریم! در این دوره زمانه مگر می‌شود؟

۹. سیستم صوتی مناسب (و یک سلکشن خوب و دوست داشتنی برای پخش)

 

برای من یکی بعد از کیفیت بد سفارشم موسیقی ناجور، بدترین چیز ممکن برای یادآوری در مورد یک کافه است. باور کنید دکوراسیون متوسط به پایین را هم می‌شود تحمل کرد اما موسیقی بد و غیر مناسب برای کافه را نه. از طرفی در انتخاب سیستم صوتیتان هم باید دقت به خرج دهید. نیاز نیست هزینه هنگفتی بابت آن بپردازید اما یک چیز قابل قبول خریداری کنید.

۱۰. یک سینک بزرگ یا یک ماشین ظرفشویی مناسب

چه بخواهید چه نخواهید زمان‌هایی از روز کلی ظرف نشسته در سینکتان تلمبار خواهد شد. بنابراین سعی کنید مخزن تلمباری‌هایتان را که جایی جز سینک بیچاره‌تان نیست بزرگ انتخاب کنید! اگر بتوانید کمی هزینه کنید و یک ماشین ظرفشویی بخرید کارتان به مراتب راحت تر خواهد بود. اما به هر حال سینک را نمی‌توانید فراموش کنید.

۱۱. ظروف و لوازم کافی شاپ اساسی دیگر

به جز ده مورد بالا که هزینه‌های عمده‌ی اولیه را باید برای آن‌ها لحاظ کنید موارد دیگری هم هستند که اتفاقا بعضا بسیار هم ضروری هستند اما هزینه چندانی در بر نخواهند داشت.

 

 

 

در گذشته در اغلب شهرهای ایران مکانهایی بنام شربت خانه که در اصل محلی برای انجام گفتگو و استراحت موقت بود وجود داشت ومردم در این مکانها گرد می آمدند و به گفتگو و خواندن اشعار حافظ و بخصوص شاهنامه می پرداختند ، با توجه به اینکه شاه اسماعیل صفوی علاقه خاصی به شاهنامه خوانی داشت .هنر شاهنامه خوانی کم کم در شربت خانه ها توسعه یافت و درهمین مکان بود که مردم با نوشیدنی تاز ه ای بنام قهوه آشنا شدند و جای جای ایران پر شد و این مکانها به قهوه خانه تغییر نام یافت کافی شاپ کافی شاپ است. کافی شاپ یا همان قهوه خانه خودمان (که اتفاقا در انگلیسی هم coffee house نامیده میشود) در واقع جایی است که مسئولین آن، با فراهم کردن محیطی آرام بخش و دوستانه، از ساعات اولیه روز تا پاسی از شب گذشته به پذیرایی از مهمانان خود میپردازند. این مکان علاوه بر اینکه به مشتریان نوشیدنیهای غیر الکلی سرد و گرم همراه با شیرینی های تازه عرضه میکند، به منظور استراحت از کار روزانه، خواندن روزنامه، گپ و گفتگو در باره اوضاع و احوال روز و باز کردن باب آشنایی های تازه به کار میرود. عده بسیاری در سراسر جهان روز خود را با نوشیدن فنجانی قهوه تازه و خوشبو در قهوه خانه محل آغاز میکنند و هنگام بازگشت به خانه هم چند دقیقه ای از وقت خود را با دوستان و همسایگان در آنجا مینشینند، از روزی که هریک گذرانده اند و اخبار محلی مطلع میشوند و با روحیه بهتری به خانه میروند.

 

 

 

جالب است بدانید که در کشورهای دیگر، کافی شاپ معمولا محل تجمع بزرگتر ها است، آنها در اینجا میتوانند دور از هیاهوی خانه و احتمالا برخورد بی حوصله اعضای جوانتر خانواده، با دوستان هم سن و سال خود به گپ زدن بپردازند، درد دل کنند و خوش باشند. کافی شاپهای بزرگ و کوچکی که در مناطق تجاری، لابی هتلها و فروشگاههای بزرگ دیده میشوند هم، علاوه بر به وجود آوردن محیطی آرام برای رفع خستگی، جایی مناسب برای قرارهای تجاری و کاری در محیطی غیر رسمی به شمار می آیند

 

 

قهوه ها به دو گونه کلی تقسیم می شوند:

•نوع عربی نوعی قهوه سنتی است که عطر و طعم آن از همه بهتر است.

•نوع روبوستا که میزان کافئین آن بیشتر است و در آب و هوایی که نوع اول در آن قادر به رشد نیست، پرورش می یابد. بنابراین از این نوع قهوه به دلیل ارزان تر بودن، برای مصارف مختلف استفاده می کنند. از نوع روبوستا معمولاً به تنهایی استفاده نمی شود، چون طعم تلخ و ترشی دارد. انواع بهتر آن را برای تهیه اسپرسو به کار می برند.

تاریخچه قهوه عربی

قهوه عربی شده واژه”کفا” یا کافا است که در اصل نام منطقه و شهری در جنوب غربی اتیوپی است که گیاه قهوه در ابتدا در آنجا یافت شده است. زبانشناسان عرب می گویند واژه ی قهوه در اصل نام نوعی شراب بوده ، بعد ها نام این نوشیدنی شده و همچنین می گویند ریشه ی این واژه قها به معنی بی اشتهابودن است زیرا در گذشته تصور بر این بود که این مایع باعث بی اشتهایی می شود. این واژه هم چنین از راه زبان ترکی به زبان های اروپایی هم راه یافته است. چندین دلیل دیگر برای ناگذاری قهوه آورده شده که یکی از مشهورترین های آن این است که این واژه از یک زبان اتیوپیایی و یایک زبان آفریقایی دیگر گرفته شده باشد و در اصل نام منطقه ای به نام کفا در جنوب غربی اتیوپی بوده است. گمان می رود که گیاه قهوه در ابتدا آن جا یافت شده. در ضمن مردم آن منطقه به این گیاه بون می گویند.

کشورهای تولید کننده قهوه

نقشه کشورهای کشت کننده قهوه بر اساس نوع قهوه تولیدی

در سال‌های اخیر کشور برزیل با تولید حدود یک سوم قهوه در جهان رتبه اول را به خود اختصاص داده‌است. بعد از برزیل کشورهای ویتنام، کلمبیا و اندونزی به ترتیب در رتبه‌های دوم تا چهارم قرار دارند. اکثر مناطق کشت عمده قهوه بر روی کمربند استوایی و مناطق پر باران قرار دارند.

دانه‌های قهوه در هر منطقه عطر و بوی مخصوص به خود را دارد بر این اساس عموما قهوه تولیدی را به نام کشور یا منطقه تولید کننده می‌شناسند مانند قهوه جاوا، قهوه کلمبیایی، قهوه کنا و…

تاریخچه قهوه

به احتمال زیاد قهوه اولین بار در کشور اتیوپی تولید شد. البته برخی کشور یمن را منشا تولید قهوه می‌دانند. این دانه اولین بار در قرن ۱۳، در جهان عرب شهرت یافت و شهرت آن هم بیشتر به این دلیل بود که دین اسلام که ابتدا در جهان عرب گسترش یافت، نوشیدنی‌های الکلی را حرام بشمار می‌آورد و نوشیدنی قهوه به عنوان جایگزینی برای نوشیدنی‌های الکلی استفاده می‌شد. پس از آغاز قرن ۱۷، گیاه قهوه که با قاچاق دانه‌های بسیار حاصلخیز به کشور هند راه یافته بود، در این کشور هم پرورش یافت. تقریباً در سال ۱۶۵۰ میلادی، قهوه به کشور انگلستان وارد می‌شد و کافی شاپ‌ها در شهرهای آکسفورد و لندن تاسیس شدند. کشت گیاه قهوه در انگلستان از همان زمان آغاز گردید، اما آفت‌ها و شرایط نامناسب جوی، گیاهان قهوه را نابود نمود و انگلیسی‌ها مجبور شدند به جای کشت قهوه، به کشت چای روی بیاورند.

تا قبل از آغاز قرن ۱۸، استفاده از نوشیدنی قهوه در سراسر اروپا رایج شده بود. کشورهای اروپایی این گیاه را به مناطق گرمسیر معرفی کردند تا این کشورها نسبت به کشت و تولید انبوه گیاه قهوه اقدام نمایند.بله امروزه بزرگترین کشورهای تولید کننده قهوه عبارتند از: پورتو ریکو، برزیل، کلمبیا، ویتنام، اندونزی، مکزیک و هند. البته در هفتاد کشور دیگر هم قهوه تولید می‌شود، ولی میزان تولید آن کشورها کمتر است. بزرگترین وارد کنندکان قهوه، ایالات متحده آمریکا، آلمان، ژاپن، فرانسه، ایتالیا و اسپانیا می‌باشند. بیشترین میزان مصرف سرانه قهوه در کشورهای فنلاند (۱۱ کیلوگرم)، دانمارک (۹٫۷ کیلو گرم)، نروژ (۹٫۵ کیلوگرم)، سوئد (۸٫۶ کیلوگرم) و استرالیا (۷٫۸ کیلوگرم) مشاهده شده‌است. ایالات متحده آمریکا با اینکه بزرگترین وارد کننده قهوه‌است، اما مصرف سرانه آن تنها ۴٫۱ کیلوگرم می‌باشد.

قهوه در ایران

قهوه ی ترک

قهوه در در زمان صفویه جای خود را در میان نوشیدنی‌های روزانه ایرانیها باز کرد و نمونه‌ای است از ورود ایران به شبکه اقتصادی جهانی آن دوران. تا قرن نوزدهم که چای به نوشیدنی غالب مردم تبدیل شد، همچنان این ماده سیاه و تلخ بسته به منطقه جغرافیایی و طبقه اجتماعی دوستداران خود را داشت. امروزه نوشیدن انواع قهوه از جمله قهوه فرانسه، اسپرسو، کاپوچینو و قهوه فوری و شیرقهوه طرفداران زیادی پیدا کرده. البته قهوه ترک بخاطر محبوبیت میان ایرانیان ارمنی از گذشته در میان مردم رایج بوده و بواسطه فال قهوه جایگاه خاص خود را داشته. امروز می‌توانید در تمام کافی‌شاپ‌ها و قهوه‌سراها به راحتی این نوشیدنی نشاط‌آور را پیدا کنید. انواع گلاسه‌ها از نوشیدنی‌های مورد علاقه مردم هستند.

قهوه از قرن نهم در ایران نوشیده می‌شد. صوفی‌ها با کمک نوشیدن قهوه می‌توانستند خود را برای انجام مراسم مذهبی بیدار نگه دارند.

در دوران صفوی بود که قهوه خانه‌ها بعنوان مکانهایی برای تجمع شاعران و هنرمندان در ایران رواج پیدا کرد.

در سال ۱۶۶۴ کاشف الدین یک داروشناس صفوی، یک رساله در مورد ارزشها و خصوصیات قهوه به شاه عباس دوم تقدیم کرد.

تاریخ فرهنگ نوشیدن چای در ایران تنها از انتهای قرن پانزدهم شروع شد. از آنجایی که کشورهای تولید کنند قهوه مسافت زیادی تا ایران داشتند، حمل و نقل قهوه به ایران مشکلات بسیار داشت.ولی نزدیکی تولید کننده‌های عمده چای نظیر چین به جاده اصلی تجارت آن زمان یعنی جادهٔ ابریشم سبب شد که تجارت و حمل و نقل چای به سهولت بیشتری در ایران صورت بگیرد.

خواص قهوه

۱- به دلیل خاصیت نشاط بخشی قهوه، ضد افسردگی است.

۲- نوشیدن یک فنجان قهوه در بسیاری از مواقع سردرد را برطرف می‌کند.

۳- قهوه به دلیل داشتن ماده‌ای به نام تانن از پوسیدگی دندان جلوگیری می‌کند.

۴- تحقیقات ۹ ساله دانشمندان ژاپنی نشان می‌دهد مصرف منظم قهوه به دلیل دارا بودن اسید کلروژونیک، خطر ابتلا به سرطان کبد را تا ۴۹ درصد و مصرف نامنظم قهوه می‌تواند خطر ابتلا به سرطان کبد را تا ۲۹ درصد کاهش دهد.

۵- محققان هلندی به این نتیجه رسیدند که نوشیدن یک فنجان قهوه در طی روز خطر ابتلا به دیابت را کاهش می‌دهد. زیرا ترکیبات موجود در قهوه از جمله منیزیم و پتاسیم به سوخت و ساز قند در بدن کمک می‌کند.

۶- تحقیقات مریم سابقی و یاسر دری، دو محقق ایرانی در آمریکا نشان داده‌است که بوییدن دانه‌های قوه می‌تواند باعث بازگشت اشتهای از دست رفته پس از آشپزی شود. آنان معتقدند که مولکول‌های قهوه با حرکات جنبشی خاص خود باعث جدا شدن مولکول‌های غذا از گیرنده‌های بویایی بینی و بدین ترتیب باعث بازگشت اشتها می‌شود. این دو محقق همچنین این روش را جهت افزایش سلامتی حیوانات در موسسه‌های تحقیقاتی پیشنهاد کرده‌اند.

نگهداری طولانی مدت قهوه

انواع خاصی از قهوه هستند که با گذر زمان، طعم و مزه بهتری پیدا می کنند. این دسته از قهوه ها هرچه بیشتر بمانند حالت ترشی آنها کمتر شده و عطر بهتر و مناسب تری پیدا می کنند. برخی تولید کنندگان قهوه، دانه های قهوه ای که به مدت ۳ سال مانده اند را به فروش می رسانند. مغازه هایی هم در کشور اندونزی وجود دارند که دانه های خام قهوه که به مدت ۸ سال مانده را می فروشند.

برشته نمودن دانه قهوه

برشته کردن، فرآیند مکملی برای تولید نوشیدنی خوش طعم و دلچسب است. زمانی که دانه ی قهوه سبز رنگ را برشته می کنند، حجم دانه به دو برابر افزایش می یابد و رنگ و غلظت دانه تغییر می کند. وقتی که دانه حرارت می بیند، ابتدا به رنگ زرد و به تدریج به رنگ قهوه ای روشن که به رنگ دارچین شبیه است در می آید. هنگام حرارت دادن، چربی دانه قهوه بر سطح دانه پدیدار می شود. هر چه دانه را بیشتر حرارت دهیم، به رنگ قهوه ای تیره در می آید.

دانه هایی که کمتر حرارت دیده اند، هنوز طعم و مزه اصلی خود را دارا هستند. منظور از طعم اصلی، مزه دانه است که طی شرایط آب و هوایی و همچنین خاکی که دانه در آن رشد نموده بوجود آمده است. معمولاً دانه های قهوه نقاط معروفی همچون کنیا و جاوا را کمی حرارت می دهند تا طعم دانه محفوظ بماند.

وقتی دانه قهوه را زیاد حرارت دهیم، به رنگ قهوه ای تیره در می آید و طعم اصلی دانه، تحت تاثیر خود فرایند برشته نمودن، دچار تغییر می شود. در مورد دانه های تیره، حرارت دادن و برشته نمودن دانه مانع می شود که طعم اصلی دانه باقی بماند و بنابراین معمولاً نمی توان مکانی که دانه در آن رشد نموده را تشخیص داد. این دانه ها را بر اساس درجه ی حرارت دادنشان دسته بندی می کنند.

البته می توان دانه ی قهوه خام سبز رنگ را خریداری نمود و آنها را با توجه به نوعی که می پسندید طبق حرارت دلخواه داخل فر حرارت داد (تقریباً مثل روش تهیه ذرت بو داده). حتی گاهی می توان دانه قهوه را داخل تابه حرارت داد و برشته نمود. دستگاه های خاصی هم برای برشته کردن قهوه در خانه وجود دارد.

آسیاب کردن دانه قهوه

پودر کردن دانه قهوه بر طعم آن اثر مطلوبی دارد. هرچه قهوه را بهتر آسیاب نمایند، عطر و طعم واقعی آن بیشتر آشکار می شود. برای آسیاب کردن دانه قهوه ای که قرار است آن را دم کنند (تهیه نوشیدنی قهوه) سه روش وجود دارد:

•آسیاب کردن: استفاده از آسیاب سنگی که دارای دو قسمت متحرک است که می چرخند و دانه بین این دو سنگ آسیاب می شود، در حالی که احتمال سوختن دانه هم بسیار کم است. آسیاب های سنگی احتمال کند و یا خراب شدنشان از انواع دیگر آسیاب کمتر است.

آسیاب های سنگی معمولاً عطر و بوی دانه را حفظ نموده و دانه های نرم و ریز تری تولید می کنند. هرچه سرعت کمتر باشد، حرارت کمتری به دانه قهوه وارد می شود و بنابراین قسمت عمده رایحه و عطر قهوه حفظ می شود. این نوع آسیاب ها قادرند که دانه ی قهوه را آن قدر ریز کنند که برای تهیه قهوه ی ترک، اینگونه باید قهوه را آسیاب نمود.

آسیاب هایی که از نوع صفحه دار باشند با سرعت بیشتری نسبت به آسیاب سنگی، دانه ها را آسیاب می کنند و بنابراین دانه قهوه گرم تر می شود. این آسیاب ها با صرفه ترین نوع آسیاب بوده و قهوه پایدار و با دوامی تولید می کنند که برای مصارف مختلف می توان از آن استفاده کرد. البته به خاطر داشته باشید که این نوع پودر قهوه به نرمی و ریزی قهوه ای که با آسیاب سنگی آسیاب می شود، نیست.

ریز کردن

•ریز کردن: بیشتر آسیاب های امروزی دانه قهوه را به تکه های ریز تبدیل می کنند. اگرچه نتیجه ی این کار همچون آسیاب نمودن است، برخی افراد عقیده دارند که تهیه ی پودر قهوه به این صورت، زیاد مناسب نیست.

آسیاب های برقی دارای تیغه های تیزی می باشند که با سرعت ۲۰۰۰۰ تا ۳۰۰۰ دور در دقیقه می چرخند. دانه قهوه ای که با این آسیاب ها پودر شود، یک دست نبوده و دارای دانه های ریز و درشت است. همچنین نسبت به پودر قهوه ای که با آسیاب سنگی به دست می آید، حرارت بالاتری دارد. از این آسیاب ها برای پودر نمودن انواع ادویه جات هم استفاده می شود.

روش های مختلف دم کردن قهوه

برای تهیه نوشیدنی قهوه، قهوه را می توان به صورت های مختلف دم کرد. تمام این روش ها را به چهار دسته کلی تقسیم بندی نموده اند که تفاوت این روش ها تنها به این نکته بستگی دارد که چگونه آب را به قهوه اضافه می کنند.

جوشاندن

تحت فشار قرار دادن

کمک گرفتن از نیروی جاذبه

خیس کردن

جوشاندن

یکی از روش های قدیمی دم کردن قهوه که هنوز در خاور میانه، آفریقای شمالی، ترکیه و یونان به کار می رود، این است که قهوه را به همراه آب، داخل قوری می ریزند و اجازه می دهند که آرام به جوش آید. این نوع قهوه را گاهی شیرین مصرف می کنند. برای این کارچند حبه قند داخل قوری می ریزند و می گذارند تا همراه قهوه به جوش آید. گاهی به این قهوه هل هم اضافه می کنند.

قهوه ترک به این روش تهیه می شود. قهوه بدست آمده، نوشیدنی غلیظی است که رویش کف دارد و پودر قهوه هم در ته فنجان، ته نشین شده است.

تحت فشار قرار دادن

قهوه اسپرسو ، با تحت فشار قرار دادن آب داغ تهیه می شود. این روش برای تهیه انواع نوشیدنی های قهوه به کار می رود. قهوه اسپرسو طعم متمایزی داشته و به علاوه رویش ماده خامه مانندی جمع می شود.

در این روش از نوعی قوری که سه بخش دارد استفاده می کنند. در قسمت پایینی، آب می ریزند. پس از آن که آب به جوش می آید، با فشار وارد قسمت میانی می شود که پودر قهوه در آن قسمت قرار دارد. در نهایت، نوشیدنی قهوه در قسمت بالایی قوری جمع می شود. معمولاً قوری را روی گاز می گذارند تا عملیات تهیه قهوه صورت گیرد . البته امروزه در کافه ها از دستگاه اسپرسو ساز استفاده میشود که راندمان بالاتری دارد.

کمک گرفتن از نیروی جاذبه

روشی دیگر برای تهیه ی نوشیدنی قهوه، قرار دادن پودر قهوه داخل یک صافی است که آب جوش قطره قطره روی قهوه می چکد. طعم این قهوه به میزان آب و قهوه بسیار بستگی دارد. اما کلاً طعم قهوه اسپرسو از این قهوه بهتر است. در این روش با استفاده از نیروی جاذبه، آب از میان پودر قهوه عبور می کند و قهوه خوش طعمی را ایجاد می نماید.

خیس کردن

در این روش از استوانه ای شیشه ای که دارای پیستون صافی داری است استفاده می کنند. قهوه و آب جوش در استوانه با هم مخلوط می شوند (معمولاً به مدت چند دقیقه) قبل از آن که پیستون که به شکل فویل است، پایین بیاید. در این هنگام نوشیدنی قهوه در قسمت بالایی آماده ریختن است.

در تمام این روش ها از مخلوط آب جوش با قهوه آسیاب شده (دانه قهوه ای که برشته و آسیاب شده است) استفاده می شود. پودر قهوه یا پشت صافی باقی می ماند یا همراه نوشیدنی داخل فنجان ریخته می شود. میزان ریز بودن دانه قهوه بستگی به نوع نوشیدنی دارد که قرار است با آن تهیه شود.

دستگاه های برقی تهیه قهوه، آب را جوش می آورند و سپس مواد لازم را بدون این که لازم باشد انسان کمک زیادی کند، با هم مخلوط می کنند. این دستگاه ها بر اساس برنامه زمان بندی خاصی عمل می کنند. افرادی که در تهیه نوشیدنی قهوه مهارت دارند، دانه های سبز قهوه خام و دم کردن آنها به روش سنتی را ترجیح می دهند.

انواع نوشیدنی قهوه

نوشیدنی های قهوه را باید ابتدا به دو گروه سرد و گرم تقسیم نمود که در هر گروه دهها و شاید صدها ترکیب با سایر مواد، افزودن طعم ها، اشکال عرضه و سرو در ظروف و با سلیقه های قومی و ملی مختلف عرضه گردد. مع الوصف گروه های اصلی قهوه جهت تهیه هرگونه نوشیدنی سرد یا گرم بعدی به شرح زیر است:

قهوه تلخ یا ساده : نوعی قهوه ی دم کرده است که بدون شکر، شیر و دیگر مواد افزودنی مصرف می شود.

شیر قهوه: قهوه ای است که پس از تهیه ی آن، شیر و گاهی شکر اضافه می کنند. این قهوه به شکلهای مختلف و در طروف جداگانه یا مخلوط سرو میشود.

کاپوچینو: نوعی اسپرسو است که با شیر کف کرده و گاهی شکر و کاکائو تهیه می شود. نکته مهم در این قهوه کف شیر است که بشکل کلاه نوک تیز یا باشلق در آمده و روی قهوه قرار میگیرد. این کلاه را در زبان ایتالیایی کاپوچینو مینامند.

قهوه معطر، قهوه یونانی یا قهوه ترک

قهوه معطر: در برخی کشورها، به نوشیدنی قهوه مواد مختلفی اضافه می نمایند. شکلات یکی از مرسوم ترین این مواد است که یا روی قهوه آماده شده می پاشند یا همراه با قهوه هنگام دم کردن، مخلوط می کنند. البته از برخی ادویه جات از جمله دارچین، جوز هندی، هل، گلاب، کارامل و حتی فلفل قرمزهم برای معطر نمودن قهوه استفاده می کنند.

قهوه یونانی یا قهوه ترک: این نوع قهوه را با جوشاندن پودر بسیار ریز قهوه در آب تهیه می کنند. این نوع قهوه را داخل قوری مسی که دسته بلندی دارد و سر آن باز است درست می کنند. زمانی که قهوه را داخل فنجان می ریزند، صافی نمی گذارند و بنابراین، پودر قهوه که دیگر به تفاله قهوه تبدیل شده است هم داخل فنجان می ریزد. معمولاً فنجان را تا مدتی حرکت نمی دهند تا این پودر قهوه کاملاً ته نشین شود. گاهی به این نوع قهوه ادویه و شکر هم اضافه می کنند.

قهوه فوری

قهوه فوری پودری است که قابل حل شدن در آب یا شیر می باشد. این نوع قهوه به روشی بسیار متفاوت از قهوه هایی که در بالا در موردشان توضیح داده شد، تهیه می شوند. البته این نوع قهوه مسلماً طعم قهوه هایی که برای درست کردن آنها زمان صرف می شود، را ندارد. برخی این نوشیدنی را غیر قابل تحمل به شمار می آورند و بعضی عقیده دارند که جانشین خوبی برای نوشیدنی قهوه واقعی است. برخی هم اعتقاد دارند که این نوشیدنی، اصلاً قهوه نیست و نوعی نوشیدنی خاص خود می باشد.

جنبه های اجتماعی نوشیدنی قهوه

کشورهای آمریکا، آلمان و فنلاند به ترتیب، بیشترین میزان مصرف قهوه را دارند. در کانادا و اروپا هم این نوشیدنی رایج است و بسیاری از رستوران ها، کافه ها، و اماکن رفاهی تخصص ویژه ای در تهیه ی این نوشیدنی دارند.

در این اماکن چای، انواع ساندویچ، انواع کیک و شیرینی و دیگر انواع اسنک هم عرضه می شود. افرادی که این نوشیدنی را خیلی دوست دارند، معمولاً در پیک نیک ها و یا مسافرت ها قهوه را آماده نموده و داخل فلاسک که تا مدتها آن را گرم نگه می دارد با خود می برند.

در برخی کشورها، مخصوصاً شمال فرانسه، نوشیدنی قهوه جایگاه خاصی در عصرانه دارد. افراد، دوستان و افراد فامیل خود را به عصرانه دعوت می کنند و به عنوان عصرانه، به آنها قهوه با کیک می دهند. معمولاً این کیک ها را خانم ها خود در خانه تهیه می کنند.

البته از قهوه در وعده صبحانه هم بسیار زیاد استفاده می کنند.

مواد محرک موجود در قهوه

همان طور که می دانید، قهوه دارای کافئین بوده که نوعی ماده محرک محسوب می شود. بنابراین معمولاً برای صبحانه و هنگام کار، از این نوع نوشیدنی استفاده می کنند (چون کافئین خاصیت از بین بردن حالت خواب آلودگی دارد). دانش آموزان و دانشجویان هم در شب های امتحانات، از این نوشیدنی استفاده می کنند که قدرت تمرکزشان بالا رود. کارمندان هم وقتی خسته می شوند و احساس می کنند که برای ادامه کار دیگر انرژی ندارند، با خوردن یک فنجان قهوه انرژی خود را باز می یابند.

قهوه بدون کافئین، نوعی قهوه است که کافئین موجود در آن را با استفاده از آب یا یک حلال دیگر، مثلاً تری کلرو اتیلن گرفته اند.

اسموتی

اسموتی نوشیدنی خنک و کم کالری ای مشابه یخ در بهشت است ، در این نوشیدنی که شکلی پوره مانند و یخی دارد از شکر استفاده نمیشود.

بهتر است از میوه های یخ زده استفاده کنید ، مقدار کم و زیادی میوه و یخ بستگی به خودتان دارد ، هرچه یخ بیشتر باشد اسموتی شما سفت تر و پوره ای تر میشود ، در صورت تمایل میتوانید مقداری شکر اضافه کنید.

اسموتی یک نوشیدنی مغذی و مناسب است که می تواند جایگزینی مناسب برای یک میان وعده باشد. شما می توانید با استفاده از کمترین مواد، یک اسموتی خوشمزه، سالم، پر انرژی و کامل را تهیه و به عنوان نوشیدنی یا دسر نوش جان نمایید. مهمترین مواد تشکیل دهنده اسموتی ها را معمولاً میوه ها یا برخی سبزیجات تشکیل می دهند.

مواد لازم:
شیر یا مواد جایگزین شیر مانند ماست یا بستنی
آبمیوه
میوه و یا سبزیجات
میوه هایی که به ذائقه شما و سایر مواد تشکیل دهنده اسموتی بستگی دارد (مانند کیوی، سیب، انبه، لیموترش، گیلاس، شاه توت، هلو، توت فرنگی و …)
یخ

برای تهیه اسموتی به یک مخلوط کن یا غذاساز نیاز دارید.

سیب تقریباً می تواند یکی از مکمل های ترکیبی مفید در همه نوع اسموتی باشد.

 

زیبا، جادار و شیک

وقتش رسیده است برویم سراغ یکی از هیجان‌انگیزترین و مهم‌ترین بخش‌های راه‌اندازی یک کافی‌شاپ که طراحی داخلی آن است. کافی‌شاپ‌ها به‌دلیل همین طراحی‌های خاص و هنری‌شان باعث می‌شوند آدم‌ها برای خوردن یک نوشیدنی گرم یا سرد ترجیح دهند به آنجا بروند.
 
راستش را بخواهید طراحی داخلی کافه کاملا سلیقه‌ای است و متر و معیاری ندارد که برایتان بگوییم، اما در همین حد بدانید که مشتری طرح‌های شلوغ و پرالمان را بیشتر می‌پسندد، اما این را بدانید که کیفیت محصول در مقایسه با طراحی کافه قطعا مشتری بیشتری جلب می‌کند و این بدیهی است که طراحی کافه برای هر مشتری یک‌بار جذاب است، اما کیفیت خوب قهوه شما چیزی است که هربار مشتری می‌خواهد آن را تجربه کند.
 سعی کنید با کمترین هزینه از بیشترین سلیقه استفاده کنید. طراحی داخلی کافی‌شاپ شامل نوع کفپوش، دیوار و سقف و المان‌های آن مثل لوستر و دکور است. میز و صندلی جزو مبلمان کافه به حساب می‌آید و ربطی به دکور داخلی ندارد
 

چند نمونه طراحی دکوراسیون داخلی کافی شاپ را براتون میزاریم

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

چی بخرم؟

خب تا الان یک مغازه دارید با دوتا قاب پروانه کسب و پروانه بهداشت روی دیوارش که قاعدتا با این دوتا نمی‌توانید قهوه دست مردم بدهید. پس برویم ببینیم چه چیز‌هایی برای آماده کردن یک منوی حداقلی کافی‌شاپ احتیاج دارید.


اسپرسوساز:

مهم‌ترین و اصلی‌ترین و گران‌ترین دستگاهی است که اگر در یک کافی‌شاپ نباشد، دیگر اسم آنجا کافی‌شاپ نیست. قیمت این دستگاه (نیمه‌صنعتی) به‌صورت نو از حدود ۳۰ میلیون تومان به بالاست علت تفاوت قیمت دستگاه‌ها باهم در کیفیت خروجی قهوه و تعداد قهوه‌ای است که در روز می‌توانیم از آن‌ها بگیریم. طبیعی است که هرچقدر بیشتر هزینه کنید، می‌توانید تعداد قهوه بیشتر با کیفیت بهتری را برای مشتری آماده کنید.


آسیاب:

دومین دستگاهی که معمولا در هر کافی‌شاپی یافت می‌شود، آسیاب قهوه است که اهمیت زیادی هم دارد. شاید بگویید که قهوه آسیاب‌شده می‌شود خرید، اما بهتر است بدانید که قیمت قهوه آسیاب‌شده با آسیاب‌نشده چندان تفاوتی ندارد، در‌حالی‌که آسیاب در خود کافی‌شاپ کیفیت محصول شما را بالا می‌برد. نگران نباشید. آسیاب نسبت به اسپرسوساز قیمت پایین‌تری دارد، ولی به لحاظ اولویت تجهیزات در رده دوم است. آسیاب‌های بسیار مختلفی در بازار موجود است که بسته به نوع (صنعتی، خانگی)، برند و جنس تیغه و گنجایش آن قیمت متفاوتی دارند، اما برای آسیاب می‌توانید از ۷ میلیون تومان به بالا هزینه کنید.


ترازو:

برای درست کردن یک قهوه خوب با نسبت‌های معین بسیار ضروری است که در هر کافی‌شاپ حرفه‌ای ترازو هم باشد. علاوه بر این، گاهی اوقات پیش می‌آید که مشتری از شما قهوه خام بخواهد. پس شما برای وزن کردن قهوه به یک ترازوی دقیق مثل ترازوی طلافروشی‌ها نیاز دارید. چراکه قیمت قهوه هم زیاد است! ترازو قیمت چندان بالایی ندارد.


مخلوط کن:

برای درست کردن سفارش‌های سرد منو به یک مخلوط‌کن نیاز دارید. مخلوط‌کن‌ها مدل‌های خانگی و صنعتی دارند که تفاوت اصلی آن‌ها در گنجایش پارچ است. معمولا به دلیل اینکه لیوان‌های نوشیدنی‌های سرد بزرگ هستند، بهتر است از مخلوط‌کنی با پارچ دارای ظرفیت زیاد استفاده کنید.


شیکر شیر:

وسیله دیگری که معمولا برای درست کردن بار سرد استفاده می‌شود، شیکر شیر است. این وسیله در ۲ نوع دوبل (هم‌زمان ۲ لیوان) و تک در بازار موجود است.


فنجان و چینی‌جات:

برای ارائه یک محصول باکیفیت علاوه بر کیفیت محصول، تزئینات محصول و شکل و شمایل ظرف آن برای جلب رضایت مشتری امری حیاتی است. شاید تعداد کافی‌شاپ‌هایی که مثلا اسپرسو دبل خوبی دارند در شهر زیاد باشد، اما شما برای قرار با یک دوست ترجیح می‌دهید به جایی بروید که اسپرسو را در ظرف‌های شیک سرو کنند. پس این آیتم مهمی است و بسیار هم ریزه‌کاری دارد. هر نوع نوشیدنی که شما در منوی خود دارید، فنجان و قاشق و ظرف مخصوص به خودش را دارد. علاوه بر این، فنجان هر نوشیدنی گرم حداقل ۵ اندازه متفاوت دارد. این را هم بدانید رست (صفحه‌های زیر فنجان) هم در ارائه یک محصول باکیفیت مؤثر است.
 

منوتونو بیارین لطفا!

بعد از تهیه تجهیزات و خرید مواد اولیه لازم باید بدانید که چه چیز‌هایی در منوی خود بگذارید و درست کنید. الفبای منوی یک کافی‌شاپ قهوه اسپرسو، ترک، موکا و شکلات داغ است. اگر این‌ها را الفبا در نظر بگیریم، بقیه محصولات کلماتی هستند که از این الفبا درست می‌شوند. پس الفبا را در منو باید داشته باشید.
 
پس از آن تمام مشتقاتی که از این الفبا درست می‌شوند نیز باید در منوی شما باشند. علاوه بر این، خیلی از افراد به صبحانه‌های کافی‌شاپ علاقه دارند و ترجیح می‌دهند اگر کافی‌شاپی در نزدیکی خود دارند، برای صبحانه به آنجا بروند.
 
شما در ابتدای کار می‌توانید یک منوی ساده صبحانه یعنی همان املت یا نان و پنیر خودمان را در منو بگذارید و با یک ارائه شیک به مشتری تحویل دهید. پیشنهاد ما به شما این است حتما این کار را بکنید. زیرا سود خوبی دارد.
 
شاید اگر بار سرد در منوی خود نداشته باشید، منوی شما از دید مشتری ناقص باشد. پس حتما برای خالی نبودن عریضه چند بار سرد مثل آب‌میوه‌ها داشته باشید.
 
قیمت محصولاتی که در منو می‌گذارید باید طبق نرخ‌نامه سالیانه اتحادیه باشد؛ نه یک قران بیشتر و نه حتی یک قران کمتر! البته نگران نباشید. اتحادیه قیمت‌ها را جوری تنظیم کرده است که شما با همان قیمت قطعا سود می‌کنید.
 
طراحی منو هم داستان مفصلی دارد؛ از فرم گرفته تا محتوای آن باید باسلیقه درست شده باشد. زیرا منو اولین چیزی است که مشتری در کافی‌شاپ شما به آن دقت می‌کند.
یکی از خصوصیت های مهم کافی شاپ ها، منوی آنها است. هر چه تنوع آن بیشتر و خوراکی ها خوشمزه تر باشد، مشتری ها لذت بیشتری می برند. بنابراین حتما به منو کافی شاپ ها دقت کنید. علاوه بر این که باید غذاهای جدید را امتحان کنید به این مسئله هم دقت داشته باشید که چقدر شباهت میان منوی کافی شاپ و واقعیت خوراکی که به شما داده می شود وجود دارد. این موردها را می توانید دوستانه به مسئولان کافی شاپ بگویید.

تفاوت کافه و کافی شاپ در چیست؟

  • کافه و کافی شاپ درکلمه کاملا شبیه بهم اند که ممکن است شما با خود فکر کنید که این صرفا خلاقیت در واژه پردازی یا بازی با کلمات است اما واقعیت امر این است که اینها تفاوت بسیاری از لحاظ مواد غذایی سرو شده و منو ، دکور و غیره دارند و هردو هویت خود را از دورهم جمع شدن دو یا چند نفره و لذت بردن از مزه های مختلف و موسیقی ملایم و… بدست آورده اند. روز به روز کافه و کافی شاپ در تلاش اند تا با آفرینش فضایی مناسب تر بیشتر و بیشتربه هویت آرمانی کافه وکافی شاپ نزدیک شوند.در ابتدای این محتوا به تفاوت بین کافه و کافی شاپ خواهیم پرداخت که لازم به ذکر است در این مورد نظرات متعددی وجود دارد:
  • فرهنگ کافه و کافه نشینی و کافی شاپ در ایران هر روز بیشتر از دیروز در حال جا افتادن است و افراد بالاخص جوانانی که هر روز بیشتر با آداب ورسوم این فرهنگ اخت می شوند، در حال افزایش است.شاید در چند سال قبل شاهد ٣ الی ۴ کافی شاپ یا کافه در یک محل بودیم اما امروز شاهد ٣ الی ۴ کافه در یک خیابان هستیم و این نشان از استقبال بسیار مردم دارد.

- کافی شاپ فانتزی و تجاری:
معمولا فضاهای دم دستی یا امکان آسان از نوشیدنی ها که در پاساژها و فروشگاه های زنجیره ای به وفور می توان از آن ها یافت. فضاهایی موقت و دکوری برای آن پیش بینی نمی شود و با علائم ساده و امکانات ساده
٢-کافی شاپ سنتی و نیمه تجاری:
معمولا فضاهایی که به خاطر قدمت و تاریخ شان مورد نظر و عنایت عامه ی جامعه قرار می گیرند این کافه ها معمولا در قسمت های قدیمی یک شهر وجود دارند. کمی از کافی شاپ فانتزی و تجاری پیشرفته تر از نظر تجهیرات و معمولا ساختار قدیمی خود را حفظ می کنند.
ولی در اصل بیشتر به محلی مانند یک رستوران کوچک اتلاق میشود!
در مورد تفاوت کافه و کافی شاپ باید بگویم که، کافی شاپ چیزی بین کافه و رستوران است که هم قهوه و انواع نوشیدنی ها در آن سرو میشود و هم غذای گرم و سرد. از زمان فراگیر شدن قهوه، کافی شاپ در ایران، محلی برای سرو قهوه و دورهمی مشتریان و افراد و محلی برای شعرخوانی و کتاب خوانی بوده است. به همین دلیل از همان ابتدا چیدمان و دکوراسیون کافی شاپ ها بصورت گفتگو محور و دور همی چیده می شود. در نوع چیدمان کافی شاپ، می توان میز و صندلی ها را جلوی کافی­شاپ و در محیط باز و تراس طراحی کرد تا مشتریان با حال و هوای بهتر و استمشام هوای تازه، از غذایی که سفارش داده اند بیشتر لذت ببرند.
در کافی شاپ ها منو را روی میز قرار می دهند و گارسون برای گرفتن سفارش، سر میز حاضر می شود و سفارش را می گیرد وغالبا هزینه بعد از صرف سفارش پرداخت می شود. در کافی شاپ، تعداد پرسنل با توجه به حجم آن بیشتر از کافه است. و هزینه آن نسبت به کافه با توجه به هزینه پرسنل و مکان و راه اندازی آن گران تر است و البته هزینه آن از رستوران کمتر است.
در کافی شاپ قهوه یا اکسسوری های آن به فروش می رسد اما در کافه فقط قهوه سرو می شود.
نکاتی برای تشخیص یک کافی شاپ حرفه ای:
استشمام بوی و عطر قهوه مرغوبِ درست رُست شده، در بدو ورود به کافی شاپ به جای هر بوی دیگری
یک اسپرسوی حرفه ای سرو کند.
کف کاپوچینو را درست و حرفه ای و راحت برای جدا خوردن از قهوه، درست کنند.
قبل تحویل سفارش گوشتان را تیز کنید تا صدای دستگاه آسیاب قهوه رابشنوید که نشان از حرفه ای بودن کافی شاپ است زیرا اگر بلافاصله قبل دم کردن قهوه را آسیاب شود، قهوه لذیذتر خواهدشد
همان مثل معروف” تناسب ظرف و مظروف”. هر نوع از قهوه باید در فنجان و یا ماگ مناسب و غذاها در ظرف متناسب با نوع غذا سرو شود.

 

کافه های لوکس و بورژوایی:
معمولا فضاهای قدیمی و نسبتا جدیدی هستند که اقشار اشرافی و ثزوتمند در آن حضور پیدا می کنند و معمولا نگاهی تشریفاتی و کاملا پرستیژ مدار هستند که برای خودنمایی و خودشیفتگی و جلب توجه میان این قشر مرفه پیش بینی شده است و معمولا دکوراسیون
های پر هزینه و پر کاری دارند. شاید کافه فرنگی بورژوایی عبارت نزدیکی به این نوع کافه ها باشد.
کافه خرده بورژوایی و خرده فرهنگی:
این نوع از کافه های مرسوم بیشتر در حوزه برندینگ و معرفی خود به عنوان یک کافه ی تک بنا می شوند و اقشاری همچون هنرمندان مشهور و ورزشکاران ثروتمند و خرده بورژوای فرهنگی را پذیرا هستند. محل هایی نسبتا لوکس و به اصطلاح ولخرج برای دکوراسیون و مبلمان و نظیر این ها... و بیشتر هویتی مد نظر آنها ست که معرفی شوند ( برندینگ) و در جامعه معروف و مشهور باشند...
کافه دانشجویی ، فرهنگی:
کافه های فرهنگی که بیشتر از معرفی برند و هزینه های گزاف برای دکور و خاصیت جذب افراد مشهور ، ساده تر و با رویکردی دانشجویی و جذب رهگذران عامه ی جامعه و دکوراسیون هایی که معمولا قاب عکس نویسندگان و کارگردانان مطرح را به دیوار می کویند و در فضاهای اصلی شهر حضور دارند و هزینه نسبتا پایین تری برای نوشیندنی ها و فست فود ها پرداخت می شود. معمولا گپ و گفتگو های شاعرانه و هنری در آنها برپا می شود و بیشتر مشتری محور هستند تا مخاطب محور.
کافه مولف ( خاص ) :
کافه هایی هستند که مشخصه ظاهری از نام و نشان آنها و گاه شعار تبلیغاتی و فرهنگی آنها می تواند آنرا از دیگر دسته ی کافه های متمایز کند. معمولا تمایز در نحوه ی برخورد و فعالیت ها در این کافه ها مورد نظر است. از حواشی و اتفاقات معمول یک کافه به دور هستند و نقش اندیشه گرایی و تفکر در آن ها دیده می شود و بیشتر مبنای فکری و ذهنی در آنها موج می زند. معمولا از ایده آل گرایی صرف فاصله می گیرند و از تشریفات و تجملات به دور هستند و تمرکز روی فضا و نگاه را در نظر می گیرند و مخاطب محور هستند تا مشتری محور. این فضاها شاید در هر منطقه ای یافت نشود و معمولا متفکرین و اهالی اندیشه در آن حضور دارند و حتی برای پخش موسیقی در فضای سالن خود مبنا را نوازش موسیقایی گوش و زیبایی شناسی شنیداری در نظر می گیرند. دکورهایی مختص خود دارند و شاید از قواعد و اصول یک کافه استاندارد فاصله بگیرند و با اتفاقات نو و فکری همواره برای مخاطب نماینده ی فضای فکری و معنوی هستند تا پاتوق یا محل دائمی برای حضور فیزیکی.
کافه در فرهنگ لغت معین به معنی همه ی مردم و در فرهنگ لغت دهخدا به معنی ،جای عمومی برای نشستن و صرف قهوه و چای و غیرهمی باشد. اما کافه به معنای عمومی مکان آن به محلی گفته می شود که افراد به دلخواه خود تنها یا با دوستان و هم قطارانشان برای صرف چای یا قهوه به همراه کیک . شیرینی، در آن حضور پیدا می کنند. کافه ها قرار نیست خلوت باشند و اما می توانند محیطی دنج باشند برای خلوت کردن روحی و ذهنی. از دیگر تفاوت کافه و کافی شاپ این است که، کافه ها بیشتر از کافی شاپ ها تبدیل به پاتوق می شوند و این امر به سبب فضا و اتمسفر حاکم بر کافه هاست.

یکی از خلاقانه ترین فکرها در شیوه ارائه خدمات کافه که امروزه رونق بسیاری گرفته است، کافه های سیار هستند، در واقع کسانی که در گیردار پول و مجوز تاسیس کافه گیر کرده اند این فکر به سراغشان آمد که چرا کافه ها را بصورت سیار راه اندازی نکنند؟ البته با اینکه یک اقدام نو و جدیدی است اما به دلیل جذابیت آن به خوبی در دل مشتریان شان جا خوش کرده اند و درآمد خوبی دارند.

یک کافی شاپ خوب و حرفه ای چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟ (مشاهدات نشان داده که کافی شاپ های خوب همگی اصولی را رعایت کرده اند)
١- کیفیت قهوه ها :
اولین و مهم ترین عاملی که در میزان ارزش کافه شما تأثیرگذار است قهوه ایست که به دست مشتری می دهید.عوامل بسیار مهمی در کیفیت قهوه های شما اثرگذارند .از دانه های قهوه ای که تهیه می کنید تا دستگاه های قهوه ساز و باریستای حرفه ای همه و همه از جمله این عوامل هستند . سرمایه گذاری بر روی دستگاه های با کیفیت و لازم موضوع بسیار مهمی است که برای داشتن یک کافی شاپ خوب باید حتماً به آن توجه کنید .
٢- مبلمان و صندلی های راحت :
مشاهدات نشان می دهد که بسیاری از کافه ها به طور آگاه از صندلی هایی استفاده می کنند که راحت نیستند . در پشت این موضوع تفکری وجود دارد بر این اساس که وقتی صندلی مشتری راحت نباش زودتر کافه را ترک می کند و مشتری بعدی می تواند جایگزین وی شود . این دید بسیار نادرست است . شاید در نگاه اول به نظر برسد که فکری اقتصادی است اما مهم ترین عامل در موفقیت یک کافی شاپ راحتی و آسایش مشتری است . عاملی که در دراز مدت و با مشاهده گردش های مالی کافه می توان به آن پی برد . چرا که مشتری برای بار دوم و بارهای بعدی به کافه ای پای می گذارد که بار نخست در آن احساس راحتی داشته است .
٣- قابلیت دسترسی به اینترنت با سرعت بالا :
بسیاری از افراد علاقه مندند که زمانی از روز را در مکانی دنج و آرام دور از خانه و محیط کار بگذرانند . امروزه با گسترش روزافزون دنیای آنلاین بسیاری از تجارت ها و امور روزانه از طریق آنلاین و حتی گوشی های تلفن صورت می پذیرد . مشاهدات نشان می دهد که افراد تمایل دارند زمان خود را در مکانی بگذرانند که در آن راحت هستند و می توانند در کنار صرف قهوه و یا وعده ی غذایی به پیگیری امور روزانه خود بپردازند . هنوز هم مشاهده می گردد که کافه های بسیار زیادی قابلیت دسترسی به اینترنت را ندارند و آن دسته ای هم که این قابلیت را دارند اکثرا از سرعت اتصال بالایی برای همه مشتریان برخوردار نیستند .
۴- غذای خوب و مقرون به صرفه :
کافی شاپ مکانی است غیر رسمی که شما می توانید همراه جمعی از دوستانتان و یا به تنهایی به آن مراجعه کرده و ازصرف زمان خود در آن جا لذت ببرید .چیزی که مردم انتظار دارند این است که در هر زمانی که می خواهند بتوانند به راحتی به کافه دلخواهشان مراجعه کنند و یک وعده خوب و دلچسب در آنجا داشته باشند . بدون اینکه نگران هزینه بالای آن باشند و بخواهند از قبل برای آن برنامه ریزی کنند . پس بسیار مهم است که قیمت های منوی شما بسیار هوشمندانه انتخاب گردند .
۵- کتابخانه ای با مجلات و کتاب های خوب دنیا :
از نظر ما کافه ای که در آن مجموعه ای از کتاب ها و مجلات خوب در دسترس مردم قرار دارد نسبت به سایرین دارای امتیاز ویژه ای می باشد . مشتریان بسیاری علاقه مندند که زمانی از ساعات فراغت خود را در کافه ای آرام به مطالعه بپردازند و کافه ی شما اگر این امکان را برای آن ها فراهم سازد آن ها به مشتریان همیشگی شما تبدیل خواهند شد و یکی از ویژگی های یک کافی شاپ خوب توجه به این عامل است .
۶-محیط عالی :
طبق آماری که از تحقیقات صورت گرفته مشاهده شده است ،داشتن ترکیبی از آرامش و هیاهو در یک محیط از عوامل موفقیت آن است .گاهی اوقات با هدف گذراندن ساعاتی برای خود و انجام امور شخصی به کافه می رویم و گاهی هم با هدف دیدن افراد و یا معاشرت با دوستان . کافه شما باید دارای محیطی راحت و صمیمی باشد . از جمله دلایلی که موجب موفقیت استارباکس و محبوبیت آن میان مردم گردیده است محیط آن است . استارباکس تنها مکانی برای صرف قهوه نیست بلکه یک مکان راحت و عمومی برای تعامل، معاشرت و آرامش به دور از خانه و محیط کار است .
٧- خلق یک مفهوم، برند و شعار :
نام شما و لوگوی شما معرف شماست . پس در انتخاب آن بسیار دقت کنید . طراحی لوگوی خود را به دست افراد حرفه ای در این زمینه بسپارید . هم چنین یک شعار جذاب برای خود انتخاب کنید . آیا به یاد دارید که نخستین بار با دیدن لیوان قهوه لمیز کافی چه احساسی داشتید ؟ “به زودی احساس بهتری خواهید داشت” . جمله ای که هر بار با دیدن آن حس خوش آیندی به مشتری منقل می گردد .
همانطور که در توضیحات بالا گفته شد اولین و مهمترین اصل ارائه قهوه و انواع نوشیدنی با کیفیت و اصیل است و این در صورتی امکان پذیر است که شما بتوانید یک باریستا حرفه ای باشید یا در تیم خود داشته باشید ...
یک شات عالی را می توانید از باریستایی جوان و پر ذوق و با تبحر دریافت کنید چرا که قهوه خوب اتفاقی نیست!!

باریستا کیست؟

فردی که متصدی یک بار است چه مرد چه زن، باریستا تعریف می شود، در آمریکا باریستا به کسی گفته می شود که تخصصش فقط تهیه قهوه است اما در ایتالیا به طور اختصاصی به تهیه قهوه اشاره ندارد. می توان کار یک باریستا را به طور خلاصه این گونه تعریف کرد، خریداری دانه مناسب، آسیاب آن دانه ها، تعیین میزان پودر قهوه یا همان دوز قهوه برای تهیه قهوه، و فشرده کردن قهوه برای گرفتن یک شات.
تعریف شغل و وظایف باریستا بر طبق وبسایت کریر پلنر
آماده سازی و سرو نوشیدنی سرد و گرم مانند قهوه ,نوشیدنی های مبتنی بر اسپرسو ,کافی کوکتل ها و چای
تمیز کاری و نظافت محل کار باریستا و دستگاه ها و تجهیزات مرتبط
تمیز نگاه داشتن محل پذیرایی و فضای نشیمن در صورت نبود جونیور
بررسی دمای یخچال ,فریزر ,تجهیزات گرمایی, ,اسپرسو ماشین ,بویلر و… برای عملکرد بهتر
توصیف و توضیح درباره آیتم های منو و ارایه پیشنهاد مناسب منطبق بر سلیقه مشتری
سفارش ,تحویل و انبار کردن مواد اولیه و اقلام خرده فروشی
آگاه سازی مشتری در ارتباط با بلند,نوع و نحوه آماده سازی قهوه
دریافت و رسیدگی به صورت حساب مشتریان در صورت نبود صندوق دار
سرو کیک,مافین و …
قرار دادن دستمال و سرویس های مورد نیاز نوشیدنی بر روی کانتر و میزها
گرفتن سفارش مشتری و تحویل به مسئول مربوطه
وزن ,آسیاب و بسته بندی دانه های قهوه برای مشتریان در صورت فروش قهوه
بسته بندی و تاریخ زدن محصولات تیک اوی یا بیرون بر
ایجاد اعلانات مناسب برای جشن ها و یا محصولات فروشگاه
آماده سازی و سرو آیتم های منو مانند سالاد و ساندویچ
منظم کردن و پرکردن باکس های گارنیش و مواد اولیه
برش دادن میوه ها ,سبزیجات ,دسر و یا گوشت برای استفاده در خوراک ها

 

در اینجا یک سری لغت یاد می گیرید که می‌تواند برایتان بسیار کاربرد داشته باشد:

ابتدا بهتر است در مورد سایزهای مختلف لیوان‌های نوشیدنی بدانید.

به جای اینکه بگویید Small، می‌توانید بگویید: Tall coffee

به جای اینکه بگویید Medium، می‌توانید بگویید: Grande coffee

به جای اینکه بگویید Large، می‌توانید بگویید: Venti

 

وقتی می‌خواهید در نوشیدنی تان دو شات اسپرسو بریزند، می‌توانید بگویید: Double

وقتی می‌خواهید در نوشیدنی تان سه شات اسپرسو بریزند، می‌توانید بگویید: Triple

 

وقتی که قهوهٔ عادی سفارش می‌دهید، معمولاً سه نوع دارد:                                         

Blond, Pike or Dark roast  یا  Mild, Medium or Dark

 

گارسون از شما می پرسد؟ Do you want room‎

یعنی می‌خواهید سر لیوان برای شیر یا خامه کمی خالی باشد؟

 

انواع مختلف شیر وجود دارد که می‌توانید در قهوه تان بریزید:

Non fat, Low fat, whole, organic and Soy

بعضی ها نمی خواهند که قهوه شان کافئین داشته باشد، پس می توانند قهوهٔ بدون کافئین (Decaffeinated) سفارش دهند. 

این کارها را در کافی شاپ انجام ندهید

بعضی نکات هر چند کوچک به نظر می رسند اما نباید آن ها را در هر محیطی به ویژه کافی شاپ انجام دهید.

 

1) نحوه سفارش در کافی شاپ : هیچ وقت با صدای بلند خدمه و گارسن را صدا نزنید.

 

2) اگر نوشیدنی تان تمام شده به مدت طولانی آن را مقابل تان نگذارید. از گارسون بخواهید فنجان یا لیوان را برداشته و در صورت تمایل نوشیدنی جدیدی برای شما بیاورد. اشغال کردن فنجان ها یا ظرف ها رفتار درستی نیست.

 

3) سعی کنید در کمترین زمان ممکن، سفارش تان را انتخاب کنید و تا قبل از انتخاب کردن آن، گارسون را سر میز صدا نکنید.

 

4) سفارش تان را بنویسید. اگر قرار است دم صندوق سفارش بدهید، حتما سفارش ها را یادداشت کنید تا خودتان و دیگران را در صف سفارش معطل نکنید.

 

5) میز را به موقع ترک کنید. اگر نوشیدن و خوردن شما تمام شده است، میز را ترک کنید. اگر می خواهید در زمان طولانی بنشینید، این نکته را از همان اول به گارسون بگویید.

 

6) روی صورت حساب، کلمه «تشکر» را بنویسید. کار سختی نیست اما بسیار دوستانه و مودبانه است.

7) در صورتی که به اینترنت نیاز دارید از آن استفاده کنید، در غیر این صورت دستگاه را خاموش کنید تا دیگران از آن استفاده کنند.

انواع قهوه در کافی شاپ :

گلاسه 

گلاسه و شیک هر دو ترکیب یکسانی دارند اما در شیک، بستنی و شیر کاملا ترکیب می شوند اما در گلاسه، شیر روی بستنی ریخته می شود. این که گلاسه سفارش دهید یا شیک به سلیقه خودتان است اما شیک طعم متفاوت ‌تری دارد. 

 

لاته

نوشیدنی‌ که با شیر داغ و اسپرسو درست می‌شود. شیرین و ملایم بودن طعم این نوشیدنی دو خصوصیت مهم آن است. برای تهیه آن، یک شات اسپرسو را با چند واحد شیر جوشیده مخلوط می کنند و سپس آن را می زنند تا کف ایجاد شود. طعم ملایم این نوشیدنی بسیار عالی است.

 

آیس لاته

همان‌ گونه که از اسم آن پیدا است ترکیب یخ، شیر و قهوه است. 

 

آیس کافه

یکی از انواع قهوه است که در آن یخ می ریزند و نوشیدنی مناسبی برای تابستان به شمار می رود.

 

اسپرسو

این نوشیدنی از تحت فشار قرار گرفتن دانه های سیاه قهوه در بخار دستگاه تهیه می شود، بنابراین عطر و طعم آن بسیار عالی است.

 

موکا

جزو قهوه های معروف بر پایه اسپرسو است که به علت داشتن شیر به لانه نیز شباهت داردو از آنجایی که لانه خود بر پایه اسپرسو می توان همه آنها را اعضای یک خانواده دانست.

 

موکا ترکیبی از اسپرسو، شکلات داغ و شیر است. به زیانی ساده تر اگر اسپرسو و هات چاکلت خود را با هم ترکیب کنید نوعی از موکا را به دست آورده اید اما روش ساده و دقیق تری نیز دارد و آن این است که ابتدا مقداری قهوه دم کشیده شده یا اسپرسو (ترجیحا اسپرسو زیرا پایه موکا اسپرسو است) را داخل یک ماگ یا لیوان ریخته و شیر گرم به آن اضافه می شود و در نهایت مقداری شکلات مایع داغ اضافه می شود.

 

کاپوچینو

نوشیدنی‌ که با شیر داغ و اسپرسو درست می شود و روی آن فوم یا کف دارد. معمولا اندازه لیوان کاپوچینو بزرگتر از قهوه و دیگر نوشیدنی های کافئینی است. از نظر ساختاری نوشیدنی کافئینی ملایمی است. برای تهیه آن به نسبت مساوی، اسپرسو، شیر جوشیده و شیر زده و کف کرده را اضافه می کنند.