آشپزی ایرانی
تاریخچه آشپزی ایرانی
در تاریخ افسانهای ایران آمدهاست که پختن غذا و خوردنی از دوران پادشاهی ضحاک آغاز شد. پیش از آن دیوها به این هنر آشنایی داشتند و انواع آشها و اباهای خوش و خوردنیهای لذیذ را میپختند. از میان نوشتههایی که از زبان پهلوی در دست است در رساله دلکش خسرو کواتان و ریتک (خسرو و ریدگ) نکاتی دربارهٔ خورشها و خوردنیها و شیوهٔ بکار بردن و چگونگی آنها در دوره ساسانی به دست میآید که در تنظیم تاریخ آشپزی در ایران مآخذ معتبر است. نام بسیاری از طعامهای ایرانی و اصطلاحات طباخی که معرب کرده شدهاست در کتابهای زبان عربی دیده میشود. در زبان عربی کتابهای چندی در زمینهٔ آشپزی وجود دارد که با پختوپز ایرانیان بی ارتباط نیست چه از حیث اصطلاح و واژه میان این دو دسته شباهتهایی دیده میشود. این امر احتمالاً به این سبب بودهاست که در دستگاههای دیوانی و اداری خلفای عباسی تعداد زیادی از ایرانیان دخیل بودند و طبعاً آداب و عادات آنان در زندگی اعراب نفوذ کرده، از جمله روش آشپزی ایران در زمان عباسیان مورد توجه قرار گرفتهاست. در زبان فارسی ۴ کتاب مستقل در آشپزی شناخته شدهاست که عبارتند از:
- کارنامه در باب طباخی و صنعت آن تألیف حاجی محمدعلی بلورچی بغدادی از عصر شاه اسماعیل.
- مادهالحیوه از نورالله آشپز شاه عباس.
- «نسخه شاه جهانی» این کتاب در دوران پادشاهی شاه جهان (۱۰۲۷–۱۰۶۸) از پادشاهان مغولی هند تألیف شدهاست.
- «کارنامه» تألیف نادر میرزا نویسندهٔ کتاب تاریخ تبریز است که در عصر قاجار نوشته شدهاست.
انواع غذاهای ایرانی
همهٔ غذاها بر اساس شاخصههایی همچون نوع مصرف، روش پختوپز، گوناگونی مواد اولیه مورد استفاده یا منطقهای که آن غذا (پزا) رایج و شناخته شدهاست؛ تقسیمبندی میشوند. از مهمترین غذاهای ایرانی میتوان به آبگوشت، قورمه سبزی و کبابهای ایرانی اشاره کرد.
ارتباط آشپزی ایرانی با دیگر شیوههای آشپزی
طرز آشپزی ایرانی با شیوهٔ آشپزی کشورهای افغانستان، تاجیکستان، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، عراق و ترکیه همانند است.
صبحانه ایرانی
صبحانه از جمله غذاهای اصلی در فرهنگ ایرانی است. عدسی، حلیم وکله پاچه از مهمترین غذاهای مخصوص صبحانه میباشد که در ایران طرفدار زیادی دارد و در ایام تعطیل مردم ترجیح میدهند از آنها استفاده کنند، ترکیب مناسبی از غلات (گندم) و حبوبات (عدس) و همچنین گوشت سفید (موجود در هلیم (حلیم) که معمولاً گوشت بوقلمون است) به اضافه مقادیری روغن خوراکی است. حلیم در فصول سرد بسیار مورد استقبال قرار میگیرد.
فهرست غذاهای ایرانی
آش | Āsh | میانوعده | آب، سبزیجات رشته، حبوبات | ![]() | اشکنه | Eshkenh | غذا | تخممرغ نان پیاز، آب، ادویه | ![]() |
باقلاپلو | Baghla Polo | غذا | باقالا، برنج سبزیجات گوشت | ![]() | بریان (بریون) | Beryani | غذا | گوشت، روغن نعنا، گردو | ![]() |
ترشی | Torshi | چاشنی | میوهجات سبزیجات سرکه، آب | ![]() | حلوا | Halva | دسر | آب، آرد، شکر هل، گلاب | ![]() |
خاگینه | Khagine | دسر | تخممرغ نعنا، زردچوبه | ![]() | خورش قیمه | Khoresh | غذا | لپه، گوشت آب سیبزمینی | ![]() |
سمبوسه | Sambose | غذا | نان، گوشت سبزیجات حبوبات | ![]() | شربت | Sharbat | نوشیدنی | آب، شکر طعم دهنده | |
شله زرد | Shole Zard | دسر | آب، برنج زعفران ادویهجات | ![]() | آبگوشت | AbGosht | غذا | آب، گوشت سبزیجات حبوبات | ![]() |
شیربرنج | ShirBerenj | چاشنی | شیر، شکر برنج، شیره | ![]() | شیرین پلو | Shirin Polo | غذا | برنج، پرتغال زعفران، فلفل سیاه | ![]() |
عدس پلو | Adas Polo | غذا | عدس، ادویهجات برنج، سبزیجات | حلیم | Halim | میانوعده | گندم، جو عدس، گوشت | ||
فرنی | Kheer | غذا | آرد برنج، گندم شیر، شکر، زعفران | ![]() | عدسی | Adasi | غذا | عدس، پیاز، نعنا آرد، ادویهجات | |
کاچی | Kachi | دسر | آرد، شکر، گلاب روغن، زعفران | ![]() | کباب | Kabab | غذا | کباب، ادویهجات | ![]() |
کله پاچه | KalePache | غذا | سر گوسفند، روغن آب، ادویهجات | ![]() | کلوچه | Koloche | میانوعده | آرد گندم شکر، روغن | ![]() |
کوفته | Kofteh | غذا | سبزیجات، گوشت آب، برنج | آلبالوپلو | Albalo Polo | غذا | آلبالو، برنج آب، سبزیجات | ![]() | |
دلمه | Dolme | غذا | گوشت، سبزی برگ مو، سیبزمینی | ![]() | دمپختک | Dampokhtak | غذا | برنج، رب، پیاز روغن، فلفل | |
رشته پلو | Reshte Polo | غذا | گوشت، پیاز کشمش، خرما | کوکو | KoKo | غذا | سبزیجات، تخممرغ آرد، سیبزمینی | ![]() | |
زرشک پلو | Zershk Polo | غذا | مرغ، زرشک، برنج رب، ادویهجات | ![]() | سبزی پلو | Sabzi Polo | غذا | برنج، سبزیجات زعفران، ماهی | ![]() |
کتلت | Kotlet | غذا | گوشت، سیبزمینی پیاز، تخممرغ | کلم پلو | Kalam Polo | غذا | کلم، برنج، سبزیجات | ![]() | |
کله جوش | KalJosh | غذا | پیاز، کشک زردچوبه، روغن، گردو | لوبیا پلو | Loobiya Polo | غذا | برنج، لوبیا سبز، گوشت | ![]() | |
میرزاقاسمی | Mirza Ghassemi | غذا | بادنجان، ادویهجات تخممرغ سبزیجات | ![]() | نخودپلو | Nokhod Polo | غذا | نخود، برنج حبوبات، سبزیجات | |
یتیمچه | Yatimche | غذا | بادنجان، گوجه سیبزمینی، پیاز | ترخینه | Khagina | غذا | گندم، دوغ سبزی، حبوبات | ||
ته چین | Tachin | غذا | برنج، ماست تخم مرغ، زعفران | ![]() | کباب چنجه | Kabab Chenje | غذا | ![]() | |
فسنجان | Fesenjan | غذا | گردو، رب انار، گوشت | ![]() | شیشلیک | ShishLik | غذا | گوشت برره | ![]() |
قورمه سبزی | Ghorme Sabzi | غذا | سبزی، گوشت، لوبیا | ![]() | تخم مرغ گوجه | TokhmeMorgh Gojeh | غذا | تخم مرغ، گوجه | ![]() |
کشک بادمجان | Kashk Bademjan | غذا | بادنجان، کشک، نعنا گردو، پیاز، سیر | هلیم بادمجان | Halim Bademjan | غذا | گوشت، بادمجان برنج، پیاز، آب |