UA-124852319-1
آشپزی ایرانی

آشپزی ایرانی

تاریخچه آشپزی ایرانی

در تاریخ افسانه‌ای ایران آمده‌است که پختن غذا و خوردنی از دوران پادشاهی ضحاک آغاز شد. پیش از آن دیوها به این هنر آشنایی داشتند و انواع آش‌ها و اباهای خوش و خوردنی‌های لذیذ را می‌پختند. از میان نوشته‌هایی که از زبان پهلوی در دست است در رساله دلکش خسرو کواتان و ریتک (خسرو و ریدگ) نکاتی دربارهٔ خورش‌ها و خوردنی‌ها و شیوهٔ بکار بردن و چگونگی آن‌ها در دوره ساسانی به دست می‌آید که در تنظیم تاریخ آشپزی در ایران مآخذ معتبر است. نام بسیاری از طعام‌های ایرانی و اصطلاحات طباخی که معرب کرده شده‌است در کتاب‌های زبان عربی دیده می‌شود. در زبان عربی کتاب‌های چندی در زمینهٔ آشپزی وجود دارد که با پخت‌وپز ایرانیان بی ارتباط نیست چه از حیث اصطلاح و واژه میان این دو دسته شباهت‌هایی دیده می‌شود. این امر احتمالاً به این سبب بوده‌است که در دستگاه‌های دیوانی و اداری خلفای عباسی تعداد زیادی از ایرانیان دخیل بودند و طبعاً آداب و عادات آنان در زندگی اعراب نفوذ کرده، از جمله روش آشپزی ایران در زمان عباسیان مورد توجه قرار گرفته‌است. در زبان فارسی ۴ کتاب مستقل در آشپزی شناخته شده‌است که عبارتند از:

  • کارنامه در باب طباخی و صنعت آن تألیف حاجی محمدعلی بلورچی بغدادی از عصر شاه اسماعیل.
  • مادهالحیوه از نورالله آشپز شاه عباس.
  • «نسخه شاه جهانی» این کتاب در دوران پادشاهی شاه جهان (۱۰۲۷–۱۰۶۸) از پادشاهان مغولی هند تألیف شده‌است.
  • «کارنامه» تألیف نادر میرزا نویسندهٔ کتاب تاریخ تبریز است که در عصر قاجار نوشته شده‌است.

 

 

انواع غذاهای ایرانی

 

همهٔ غذاها بر اساس شاخصه‌هایی همچون نوع مصرف، روش پخت‌وپز، گوناگونی مواد اولیه مورد استفاده یا منطقه‌ای که آن غذا (پزا) رایج و شناخته شده‌است؛ تقسیم‌بندی می‌شوند. از مهم‌ترین غذاهای ایرانی می‌توان به آبگوشت، قورمه سبزی و کباب‌های ایرانی اشاره کرد.

ارتباط آشپزی ایرانی با دیگر شیوه‌های آشپزی

طرز آشپزی ایرانی با شیوهٔ آشپزی کشورهای افغانستان، تاجیکستان، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، عراق و ترکیه همانند است.

صبحانه ایرانی

صبحانه از جمله غذاهای اصلی در فرهنگ ایرانی است. عدسی، حلیم وکله پاچه از مهم‌ترین غذاهای مخصوص صبحانه می‌باشد که در ایران طرفدار زیادی دارد و در ایام تعطیل مردم ترجیح می‌دهند از آن‌ها استفاده کنند، ترکیب مناسبی از غلات (گندم) و حبوبات (عدس) و همچنین گوشت سفید (موجود در هلیم (حلیم) که معمولاً گوشت بوقلمون است) به اضافه مقادیری روغن خوراکی است. حلیم در فصول سرد بسیار مورد استقبال قرار می‌گیرد.

 

 فهرست غذاهای ایرانی

 

 

 

آشĀshمیان‌وعدهآب، سبزیجات
رشته، حبوبات
Ashe-jo.jpgاشکنهEshkenhغذاتخم‌مرغ نان
پیاز، آب، ادویه
اشکنه خوراک ایرانی.jpg
باقلاپلوBaghla Poloغذاباقالا، برنج
سبزیجات گوشت
Baghala polo.jpgبریان

(بریون)

Beryaniغذاگوشت، روغن
نعنا، گردو
Iranianbyryani2.jpg
ترشیTorshiچاشنیمیوه‌جات سبزیجات
سرکه، آب
Mixed Pickles (9370-72).jpgحلواHalvaدسرآب، آرد، شکر
هل، گلاب
Հալվա.jpg
خاگینهKhagineدسرتخم‌مرغ
نعنا، زردچوبه
خاگینه اصفهانی.jpgخورش قیمهKhoreshغذالپه، گوشت
آب سیب‌زمینی
Cuisine of Iran آشپزی ایرانی 30-خوراک قیمه.jpg
سمبوسهSamboseغذانان، گوشت
سبزیجات حبوبات
Samosachutney.jpgشربتSharbatنوشیدنیآب، شکر
طعم دهنده
Sharbat.JPG
شله زردShole Zardدسرآب، برنج
زعفران ادویه‌جات
Eftar sholezard sangak.jpgآبگوشتAbGoshtغذاآب، گوشت
سبزیجات حبوبات
Abgoosht.jpg
شیربرنجShirBerenjچاشنیشیر، شکر
برنج، شیره
Risalamande.jpgشیرین پلوShirin Poloغذابرنج، پرتغال
زعفران، فلفل سیاه
Stamps of Azerbaijan, 2005-701.jpg
عدس پلوAdas Poloغذاعدس، ادویه‌جات
برنج، سبزیجات
Adas polo.JPGحلیمHalimمیان‌وعدهگندم، جو
عدس، گوشت
Hyderabadihaleem.JPG
فرنیKheerغذاآرد برنج، گندم
شیر، شکر، زعفران
فرنی 2.jpgعدسیAdasiغذاعدس، پیاز، نعنا
آرد، ادویه‌جات
 
کاچیKachiدسرآرد، شکر، گلاب
روغن، زعفران
Kachi-ghaza.jpgکبابKababغذاکباب، ادویه‌جاتKebab.jpg
کله پاچهKalePacheغذاسر گوسفند، روغن
آب، ادویه‌جات
Khash (dish).jpgکلوچهKolocheمیان‌وعدهآرد گندم
شکر، روغن
Chocolate chip cookies.jpg
کوفتهKoftehغذاسبزیجات، گوشت
آب، برنج
Koufte Ber.JPGآلبالوپلوAlbalo Poloغذاآلبالو، برنج
آب، سبزیجات
Persian-sour-cherry-saffron-rice-polow.jpg
دلمهDolmeغذاگوشت، سبزی
برگ مو، سیب‌زمینی
Yarpaq dolması.jpgدمپختکDampokhtakغذابرنج، رب، پیاز
روغن، فلفل
Dampokhtak.JPG
رشته پلوReshte Poloغذاگوشت، پیاز
کشمش، خرما
 کوکوKoKoغذاسبزیجات، تخم‌مرغ
آرد، سیب‌زمینی
Kookoo-sabzi.jpg
زرشک پلوZershk Poloغذامرغ، زرشک، برنج
رب، ادویه‌جات
Zereshk polo.jpgسبزی پلوSabzi Poloغذابرنج، سبزیجات
زعفران، ماهی
Sabzi polo.jpg
کتلتKotletغذاگوشت، سیب‌زمینی
پیاز، تخم‌مرغ
Kotleta.JPGکلم پلوKalam Poloغذاکلم، برنج، سبزیجاتKalam Polow.jpg
کله جوشKalJoshغذاپیاز، کشک
زردچوبه، روغن، گردو
 لوبیا پلوLoobiya Poloغذابرنج، لوبیا سبز، گوشتLoobia Polo.jpg
میرزاقاسمیMirza Ghassemiغذابادنجان، ادویه‌جات
تخم‌مرغ سبزیجات
Mirza-Qasemi dish.jpgنخودپلوNokhod Poloغذانخود، برنج
حبوبات، سبزیجات
 
یتیمچهYatimcheغذابادنجان، گوجه
سیب‌زمینی، پیاز
 ترخینهKhaginaغذاگندم، دوغ
سبزی، حبوبات
Tarkhineh.JPG
ته چینTachinغذابرنج، ماست
تخم مرغ، زعفران
Tahchin.jpgکباب چنجهKabab Chenjeغذا Chenjeh1.jpg
فسنجانFesenjanغذاگردو، رب انار، گوشتKhoresht-e fesenjan.jpgشیشلیکShishLikغذاگوشت بررهShashlik.jpg
قورمه سبزیGhorme Sabziغذاسبزی، گوشت، لوبیاCuisine of Iran آشپزی ایرانی 25-قرمه سبزی.jpgتخم مرغ گوجهTokhmeMorgh Gojehغذاتخم مرغ، گوجهIranian omelet.jpg
کشک بادمجانKashk Bademjanغذابادنجان، کشک، نعنا
گردو، پیاز، سیر

Kashk e Badamjan.jpg

هلیم بادمجانHalim Bademjanغذاگوشت، بادمجان
برنج، پیاز، آب
Halim Bādemjān.JPG