UA-124852319-1
مزایای و خواص قهوه ترک را کامل تر بشناسید

خواص درمانی عالی قهوه ترک و عوارض جدی آن

قهوه ترک یک نوشیدنی بسیار محبوب و پرطرفدار است، مصرف قهوه ترک دارای خواص و فواید فوق العاده ای است که البته مصرف بیش از حد آن می تواند عوارضی را به همراه داشته باشد.

سالها قبل، دربار عثمانی (ترکیه امروزی) قهوه را به روشی جدید درست می کردند، که بعداً به قهوه ترک معروف شد.

پس این قهوه 600 سال قبل در دربار پادشاه عثمانی (ترکیه امروزی) رواج پیدا کرد.

قهوه ترک در ظرف مخصوصی به نام جِذوه درست می‌شود

نماد قهوه ترک، جذوه است. جذوه وسیله‌ای است که برای درست کردن قهوه ترک استفاده می‌شود.جذوه را معمولاً روی اجاق یا شن می‌گذارند و قهوه را هم می‌زنند تا جوش بیاید.

قهوه ترک از قهوه فرانسه غلیظ تر و از قهوه اسپرسو رقیق‌تر است.

در قهوه ترک معمولاً لایه‌ای از کف نسبتا غلیظ دیده می‌شود.

تاریخچه قهوه ترک

قهوه برای نخستین بار در سال ۱۵۵۵ و توسط دو تاجر سوری به استانبول آورده شد و تا اواسط قرن هفدهم، به بخشی ضروری از میهمانی‌ها در دربار عثمانی تبدیل گشته بود. مراسم قهوه‌ خوری در رسوم مربوط به ازدواج نیز نقش مهمی بازی می‌کرد و دختران شاه یاد می‌گرفتند که چطور قهوه درست کنند. بدین ترتیب، شوهران، زنان آینده خود را با مهارت آنها در درست کردن قهوه محک می‌زدند. حتی امروزه نیز هنگامی که مردی به خواستگاری دختری می‌رود، با قهوه ترک از او پذیرایی می‌شود.

قهوه‌ خانه ‌های معروف

قهوه‌ خانه ‌ها برای نخستین بار نزدیک به پنج قرن پیش در محله تهتاکاله (Tahtakale) در امینونو (Eminönü) شروع به کار کردند و خیلی زود تبدیل به یکی از مراکز اصلی زندگی اجتماعی مردان شدند. آنها مکان اصلی انتقال فرهنگ زبانی امپراتوری عثمانی و نیز مکانی برای عرضه هنر مردمی بودند (همچون اجرای نمایشنامه‌های کاراکوز و هاکیوات (Karaköz and Hacivat)). امروزه نیز قهوه ‌خانه‌ها همچنان محل گردهمایی مردان برای خوردن قهوه و چای، صحبت در مورد سیاست، تخته نرد بازی و دیگر سرگرمی‌ها هستند.

فهرست میراث فرهنگی یونسکو

روش خاص آماده ‌سازی قهوه ترک، فنون دم کشیدن آن و نیز فرهنگ غنی مربوط به آن، همگی موجب شدند تا این نوشیدنی در سال ۲۰۱۳ در فهرست میراث فرهنگی یونسکو قرار بگیرد. خود این سنت نیز به‌عنوان سمبلی از مهمان‌نوازی و مهربانی شناخته شده و افراد محلی که در قهوه ‌خانه‌ها با یکدیگر ملاقات می‌کنند، در مورد قهوه با هم گپ می‌زنند و به نشانه خوش ‌آمدگویی، به گردشگران هم قهوه تعارف می‌کنند. اهمیت این نوشیدنی در مناسبات اجتماعی هم عامل مهمی در قرار گرفتن آن در فهرست یونسکو بوده است؛ چرا که قهوه در طی روزهای تعطیل و مراسم نامزدی نیز سرو می‌شود.
بهترین جاها برای خریدن یا نوشیدن قهوه ترک

قهوه ترک و فالگیری

فال قهوه، یکی از سرگرمی ‌های بسیار محبوب در ترکیه برای پیش ‌گویی آینده است. گفته می‌شود شکل‌های باقی مانده از ذرات قهوه، بیانگر گذشته و آینده فرد است. وقتی که قهوه‌ تان را بنوشید، لایه ضخیمی از ذرات آسیاب شده قهوه در کف فنجان باقی می‌مانند. سپس یک نعلبکی روی آن می‌گذارید، یک نیت می‌کنید و آن را برمی‌گردانید. وقتی که فنجان سرد شد، شکل‌هایی روی دیواره فنجان باقی می‌مانند که یک فالگیر (Falcı) می‌تواند آنها را تشخیص دهد. بسیاری از این فالگیرها در استانبول وجود دارند که بعضی‌ها مهارت بیشتری از سایرین دارند.

 

 

قهوه ترک چیست؟

این قهوه در کشورهای خاورمیانه اروپایی از جمله ترکیه، ایران و یونان ایجاد شده است. قهوه ترک که از دانه های برشته شده قهوه تهیه می شود، به خاطر طعم قوی و روش خاص تهیه و سرو آن یکی از نوشیدنی های محبوب در ترکیه و یونان و بسیاری از کشورهای جهان است. پس از اضافه کردن پودر قهوه و رسیدن به مرحله مورد نظر، آن را در قهوه جوش بریزید و سپس در فنجان میل کنید. مصرف قهوه ترک به صورت ناشتا باعث، افزایش غلظت کافئین نسبت به سایر روش های مصرفی می شود.
خواص قهوه ترک

نگاه کلی به خواص و فواید قهوه ترک

  •  می توان قهوه را بدون هرگونه شیرینی مصرف کرد و یا معمولا با مقادیر متوسط قند تهیه می شود. مصرف 2 فنجان قهوه ترک در روز خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و همچنین سنگ کیسه صفرا را تا 45 درصد کاهش می دهد.
  • کافئینی که در قهوه یافت می شود، سیستم عصبی را تحریک می کند ؛ کمبود انرژی را تامین میکند و همچنین بدن را وادار می سازد تا بیش از حد نخوابیم.
  • طبق مطالعات انجام شده، پتانسیل تفکر در فردی که روزانه 6 فنجان قهوه در سن 55 سالگی می نوشد، در مقایسه با افرادی که قهوه مصرف نمی کنند حدود 6 برابر بیشتر است.
  • نتایج قابل توجه دیگر این است که افرادی که قهوه مصرف می کنند، نسبت به مابقی، کمتر دچار پوسیدگی دندان میشوند.
  • با نوشیدن قهوه جریان انرژی در بدن پر می شود و این انرژی در کودکان، پس از سه ساعت شروع به کاهش می کند، در صورتی که در بین بزرگسالان 5 تا 7 ساعت ادامه دارد.
  • تحقیقات ثابت می کند که سوخت و ساز بدن و سوخت چربی را افزایش می دهد.
  • علاوه بر این برای درمان افسردگی نیز موثر است.
  • قهوه ترک برای سلامتی ضرر ندارد، 50 میلی گرم کافئین در یک فنجان قهوه می تواند به راحتی از بدن خارج شود و اثر آرام بخشی دارد.
  • وقتی که قهوه را بیش از یک فنجان بنوشید ممکن است باعث تحرک و کمی بیخوابی شما شود.
  • کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه.
  • مصرف نصف فنجان قهوه در روز نیز خطر ابتلا به آسم را کاهش می دهد و باعث تنفس راحت تر می شود.
  • بهبود استخوان ها.
  • از بیماری دیابت نوع 2 نیز محافظت می کند.
  • سایر مشکلات پوستی را از بین می برد.
  • از فشار خون بالا جلوگیری می کند.
  • سرطان پانکراس را کاهش می دهد.
  • باعث سلامت و بهبود قلب خواهد شد.
  • عملکرد روده را تنظیم می کند.

5 دلیل انتخاب قهوه ترک و طرز تهیه آن:

بسیاری از مردم قهوه ترک را انتخاب می کنند، تا بتوانند تا صبح بیدار بمانند یا در طول روز انرژی بیشتری داشته باشند. برای کسانی که احتیاج به قهوه غنی و قوی دارند، قهوه ترک می تواند انتخاب عالی باشد.
 

مراحل تهیه قهوه ترک

  1. ابتدا آب را در جذوه بریزید. برای هر فنجان قهوه، یک و نیم فنجان آب بریزید.
  2. پودر قهوه را داخل جذوه بریزید. یک قاشق غذاخوری پُر پودر قهوه برای هر نفر کافی است.
  3. اگر شیرین می‌پسندید، مقداری شکر هم به محتویات جذوه اضافه کنید.
  4. جذوه را روی حرارت ملایم قرار دهید و اجازه دهید کم‌کم گرم شود.
  5. همین ابتدا می‌توانید مواد را دو سه باری آهسته هم بزنید.
  6. پس از چند دقیقه، مقداری کف روی لبه‌های ظرف شکل می‌گیرد.
  7. وقتی قهوه شروع به کف‌کردن کرد، جذوه را از روی شعله بردارید و کف را با قاشق داخل فنجان‌ها بریزید.
  8. جذوه را بار دیگر روی شعله بگذارید و این بار که شروع به جوش‌کردن کرد، دیگر می‌توانید قهوه را در فنجان‌ها بریزید.
 
 

نکات درست کردن قهوه ترک

نکاتی که کمک می‌کنند قهوه ترک حرفه‌ای‌تری دم کنید:

  • برای تهیه قهوه ترک باید از آب سرد استفاده کنید. ترجیحا تصفیه‌شده باشد.
  • پودر قهوه باید ریز باشد. ریز در حد آرد یا پودر کاکائو. وگرنه طعم خوبی پیدا نمی‌کند.
  • از قهوه تازه‌ آسیاب‌شده استفاده کنید. قهوه‌‌ی مانده، معمولا کیفیت ندارد.
  • قهوه ترک درست و حسابی، باید کف‌دار باشد. بعد از چند بار تمرین، قهوه‌تان کف‌دار می‌شود.
  • از حرارت ملایم استفاده کنید و هروقت احساس کردید قهوه درحال جوش‌آمدن است، جذوه را چند لحظه‌ای از روی حرارت بردارید تا دما پایین بیاید. یادتان باشد اگر شعله را بالا بکشید و قهوه سریع به نقطه جوش برسد، طعم تلخی پیدا می‌کند که خوشایند نیست.
  • برای اینکه قهوه کف‌دار شود باید از هم‌زدن بیش از حد یا سریع خودداری کنید. اصلا نیازی هم به هم‌زدن زیاد نیست.
  • قهوه را خیلی آرام در فنجان‌ بریزید تا کفی که داشتید از بین نرود.

نکاتی درباره نحوه سرو قهوه ترک

  • قهوه ترک همیشه با یک لیوان آب سرو می‌شود. کمی آب بنوشید تا عطر و طعم قهوه را در دهان بهتر حس کنید.
  • قهوه را با عجله سرنکشید. بهتر است اندکی اجازه دهید تا قهوه در فنجان ته‌نشین شود.
  • در فرهنگ ترکیه‌ای ها، معمولاً قهوه را با شیرینی جاتی مثل باسلوق می‌خورند.

سرو کردن قهوه ترک با شیرینی

 

نکاتی که درباره جذوه باید بدانید

جنس جذوه

  • جذوه‌ها معمولا از جنس برنج، مسی یا استیل‌اند.
  • جذوه‌های برنجی زنگ نمی‌زنند و از لحاظ خوردگی در مقایسه با مس مقاوم‌تر هستند و دوام‌شان بیشتر است.
  • جذوه‌های مسی هم زنگ نمی‌زنند، اما به‌مرور زمان خوردگی پیدا می‌کنند.
  • معمولا از جذوه‌های مسی به‌عنوان بهترین انتخاب برای تهیه قهوه ترک یاد می‌شود. چون مس سریع‌تر و بهتر گرم می‌شود و برای به‌عمل‌آمدن کف معرکه است.
  • جذوه‌های استیل، ظاهری امروزی و باکلاس دارند. مهم‌ترین ویژگی استیل بهداشتی‌بودن و طول عمر بالاست.

انواع جذوه قهوه ترکنکات

نکاتی برای خرید قهوه ترک

تا حد ممکن قهوه تازه بگیرید. یعنی قهوه‌ای که تاریخ تولیدش (تاریخ رست) جدیدتر باشد.

از لحاظ نوع قهوه هم معمولا برای قهوه ترک از قهوه عربیکای با رُست روشن تا متوسط استفاده می‌کنند. هم نوع قهوه و هم درجه رست همیشه روی بسته‌بندی ذکر می‌شود.

قهوه ایرانی یا خارجی؟

در ایران قهوه کشت نمی‌شود. بلکه رُستری داریم. یعنی دانه سبز قهوه وارد شده و برشته می‌شود (رُست می شود).

جالب است بدانید قهوه‌هایی که در داخل کشور رست می‌شوند، مقرون‌به‌صرفه‌تر و تازه‌ترند.

مزایای و خواص بالقوه قهوه ترک:

1. فعالیت ورزشی را بهبود می بخشد:
قهوه یک محرک طبیعی است که می تواند عملکرد ورزشی و ذهنی را افزایش دهد. نسبت به سایر قهوه ها میزان متداولی از کافئین را فراهم می کند، که ممکن است برای ورزشکاران نیز بسیار سودمند باشد. مطالعه که در بین 20 ورزشکار انجام شد، دریافتند که شرکت کنندگانی که قهوه ترک مصرف می کنند، دارای مزایای عملکرد قابل توجهی نسبت به سایر ورزشکاران بودند.

2. قهوه ترک حاوی ترکیبات مفید است:

قهوه ترک ممکن است حاوی مقادیر بالایی از ترکیبات سودمند موجود نسبت به قهوه های دیگر باشد.
آنها حاوی ترکیباتی مانند:اسیدهای کلروژنیک هستند، که آنتی اکسیدان پلی فنول می باشند و برای سلامتی بسیار مفیدند.
به عنوان مثال این اسید برای بهبود التهاب، قند خون، سطح کلسترول و فشارخون بالا موثر است. یک مطالعه نشان داد قهوه تهیه شده از دانه های قهوه ای خرد شده حاوی مقادیر بالاتری از اسیدهای کلروژنیک نسبت به قهوه های دیگر هستند.
همچنین حاوی ترکیبات دیگری همچون دیترپنوئید است که می تواند التهاب را کاهش دهد، عفونت را متوقف کند و سلامت قلب را به ارمغان بیاورد.

3. قهوه ترک برای مقابله با ضعف روحی:

قهوه کافئین دار ممکن است مغز شما را در برابر برخی بیماری های عصبی، مانند آلزایمر محافظت کند. در بخش سلامت نمناک و در بحث مطلب خواص قهوه ترک می خوانید که طبق مطالعاتی که در در بین 29 هزار نفر انجام شد، دریافتند که قهوه بیشترین مصرف را برای جلوگیری از خطر ابتلا به بیماری آلزایمر دارد و 27 درصد باعث کاهش آن شده است. مطالعات دیگر نشان داده است که مصرف قهوه، خطر سکته مغزی و بیماری پارکینسون را نیز کاهش می دهد.

4. قهوه ترک میتواند در برابر برخی از بیماری های خاص اثرات محافظتی داشته باشد:

نوشیدن قهوه ترک ممکن است که خطر ابتلا به بیماری های خاص، از جمله دیابت و بیماری های قلبی را کاهش دهد و با بررسی که انجام شد، متوجه شدند که هر فنجان قهوه مصرف شده در روز، 7 درصد کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را همراه دارد.
مطالعه دیگری نشان داد که مصرف منظم 3 تا 5 فنجان قهوه در روز، باعث کاهش 15 درصدی در بیماری های قلبی شده است و مصرف قهوه سالم همچنین خطر افسردگی، سرطان کبد، سرطان آندومتر و سیروز کبدی را بسیار زیاد کاهش داده است.
اضافه کردن هل می تواند مزایای بیشتری را ارائه دهد ، قهوه ترک اغلب با استفاده از هل تهیه می شود . هل، یک ادویه خوشمزه، با سایر مزایای سلامتی است به عنوان مثال:هل حاوی آنتی اکسیدان های قوی است که می تواند به کاهش التهاب کمک کند و بنابراین خطر بیماری های مزمن را نیز کاهش می دهد.
یک مطالعه در موش صحرایی نشان داد که عصاره آن برای ترکیبات التهابی بسیار موثر هستند و برخی از آنزیم های مضر را مهار می کنند بارها اشاره کرده ایم که همچنین ممکن است به مبارزه با سرطان کمک کند و خواص ضدباکتریایی دارد.
 
 

5. قهوه ترک گردش خون را بهبود می بخشد:

یک مطالعه نشان داد که کافئین قلب را تحریک می کند و به شیوه ای که موجب پمپاژ خون بیش تر از حد معمول می شود. محققان با استفاده از لیزر داپلر فلومتری غیر تهاجمی، متوجه شدند که بعد از نوشیدن یک فنجان قهوه، شرکت کنندگان یک افزایش 30 درصدی گردش خون را در انگشتان شان به مدت 75 دقیقه تجربه کردند.
خون اکسیژن را حمل می کند، چیزی که عضلات برای عملکرد خود به آن نیاز دارند. هرچه عضلات اکسیژن بیش تری دریافت کنند، بهتر می توانند عمل کنند.
هرچه عضلات شما عملکرد بهتری داشته باشند، فعالیت فیزیکی شما بهتر خواهد بود.

6. قهوه ترک باعث کاهش درد می شود:

مصرف دو تا سه فنجان قهوه ترک، میزان احساس درد ناشی از فعالیت ورزشی شرکت کنندگان را در این مطالعه کاهش داد. شرکت کنندگان با مصرف قهوه، تا 48 درصد از درد ماهیچه ای شان را کاهش دادند؛ این در حالی است که میزان کاهش درد توسط داروهای ناپروکسن و آسپیرین به ترتیب 30 و 25 درصد بوده است.

عوارض جانبی ناشی از مصرف بیش از حد قهوه ترک:

1.ایجاد مشکلات معده و گوارش:

همه ی افرادی که قهوه می نوشند، دچار مشکلات گوارشی یا غرغر شکم نمی شوند، ولی بیش تر آدم های مبتلا به سندرم روده ی تحریک پذیر، کولیت زخمی، ورم معده، زخم معده پپتیک، و بیماری کرون با مصرف قهوه متوجه می شوند دستگاه گوارش تان تحریک و مشکلات معده / گوارشی شان وخیم تر می شود.
کم کم متوجه خواهید شد، که با نوشیدن قهوه تولید اسید در معده تان افزایش می یابد. این افزایش در ترشح اسید باعث ضعیف شدن دیواره ی معده می شود، و آن را در برابر باکتری ها (نظیر هلیکوباکتر پیلوری، عامل زخم معده) و تخریب بافت معده به وسیله ی آن ها آسیب پذیر می کند. و این تاثیرات فقط به معده محدود نمی شوند!
قهوه هم چنین می تواند روده ی کوچک را تحریک کند، و باعث ایجاد گرفتگی معده، اسپاسم های شکمی، ابتلا به یبوست و اسهال متناوب – وضعیتی به که سندرم روده ی تحریک پذیر معروف است – می شود. خوشبختانه این ها جزء عوارض جانبی نادر مصرف کافئین به شمار می روند.
 
 
 
 

2. افزایش تولید اسید با مصرف زیاد قهوه ترک:

قهوه تولید اسید را افزایش می دهد؛ به ویژه اسید هیدروکلریک و اسید معده. هر دوی این اسیدها برای تجزیه ی مواد غذایی موجود در معده ضروری هستند. با وجود این، حضور بیش از اندازه ی اسید در معده باعث ایجاد برخی مشکلات می شود.
اسید اضافی ممکن است که دیواره های معده را بخورد (و باعث زخم معده شود)، یا ممکن است احتمال بازگشت اسید به مری (رفلاکس معده) را افزایش دهد.
این مشکلات به ویژه هنگامی بیش تر می شوند، که با شروع روز، قهوه اولین چیزی باشد که می نوشید. در این شرایط، چیز دیگری در معده تان وجود ندارد که بتواند تاثیرات اسید را کاهش دهد.

3. افزایش فشار خون با مصرف بیش از حد قهوه ترک:

کافئین فشار خون تان را افزایش می دهد. با وجود این، آیا می دانستید افزایش فشار خون به دلیل مقاومت عروق ایجاد می شود، و نه به دلیل افزایش ضربان قلب یا گردش خون؟
یعنی این که کافئین باعث می شود قلب تان مجبور می شود برای فرستادن خون به تمام نقاط بدن بیش تر کار کند. بالا بودن فشار خون یکی از عوامل خطر شایع برای بیماری قلبی و عروقی است.
تقریبا 70 میلیون فرد بزرگسال آمریکایی (29 درصد از جمعیت این کشور) از فشار خون بالا رنج می برند. اگر شما هم دچار فشار خون بالا هستید، بهتر است بدانید مصرف قهوه مشکل تان را وخیم تر می کند.

روش دم کردن قهوه ترک:

 طرز تهیه رایج قهوه ترک را شرح داده ایم ؛برای اینکه یک قهوه ترک عالی و خوش طعم دم کنید، نیاز به دانه های خوش طعم قهوه دارید. برای درست کردن یک قهوه ترک عالی باید دانه های قهوه شما کاملا پودر شده باشد و حالت یکنواخت داشته باشد.

مواد لازم:

  • یک قاشق چایخوری دانه های قهوه ترک به ازای هر نفر
  • یک فنجان آب به ازای هر نفر (در صورت تمایل می توانید از شیر استفاده کنید)
  • یک قاشق چایخوری شکر به ازای هر نفر
  • یک ظرف قهوه جوش

طرز تهیه قهوه ترک:

در ابتدا به ازای هر نفر یک قاشق چایخوری پودر قهوه و یک فنجان آب سرد را درون قهوه جوش بریزید و هم بزنید.
سپس اگر تمایل داشتید، قهوه تان را شیرین میل کنید، یک قاشق چایخوری شکر هم به ازای هر نفر به آب سرد و قهوه اضافه کنید و ظرف قهوه جوش را روی حرارت ملایم قرار دهید تا به آرامی به جوش بیاید.
پس از حدود 5 دقیقه قهوه شروع به حرکت و بالا آمدن می کند و می توانید به آرامی هم بزنید و پس از دو دقیقه ظرف قهوه جوش را از روی حرارت بردارید و در فنجان ها بریزید و میل کنید.