حتی اگر یک باریستا بهترین لاته آرت را هم اجرا کند، قهوهاش که طعم خوبی نداشته باشد فایده ندارد! از طرفی درست کردن یک اسپرسوی خوب به سختی فیل هوا کردن هم نیست و با رعایت چند نکته و چند بار تمرین میتوانید بهترین اسپرسو را از دستگاه بگیرید. برای یاد گرفتن طرز تهیه قهوه اسپرسو به دورههای چند روزه و دستگاههای گرانقیمت نیازی ندارید. کافی است این نکات را رعایت کنید تا یک شات اسپرسو بینظیر را روی پیشخوان بگذارید
قهوه باید در محیطی تاریک، خنک و خشک نگهداری شود. یخچال و فریزر ابدا محل مناسبی برای نگهداری قهوه نیست؛ مگر اینکه دمای محیط کافه بالای ۲۷ درجه سانتیگراد باشد. خب؛ حالا به یک دستگاه اسپرسوساز صنعتی سالم و سرحال نیاز دارید. یک دستگاه اسپرسوساز صنعتی نیمهاتوماتیک زیر دستان ِ یک باریستای ماهر، پتانسیل تهیه اسپرسوی مرغوبتری به نسبت دستگاههای تماماتوماتیک دارد.
از کجا بفهمید اسپرسو شما خوب از کار در آمده؟
به نظر خیلیها هیچ چیز در دنیا لذت بخشتر از نوشیدن قهوهای که خوب درست شده باشد نیست؛ قهوهای که یک شات اسپرسوی خوب مقدمه آن است. شات اسپرسو اگر خوب گرفته شود تمام عصاره قهوه در آن بیرون آمده است و طعم و عطر دانههای قهوه تمام و کمال رها شده است. نکتهای که باید همیشه مورد توجه قرار دهید این است که یک قهوه خوب تلخ یا اسیدی نیست و طعمی متعادل دارد.
طرز تهیه قهوه اسپرسو با دستگاه فوت و فن خاصی دارد؟
آنچه ما از اسپرسو میدانیم گذر کردن آب جوش از ۱۸ گرم قهوه در ۲۵ تا ۳۰ ثانیه برای یک بسکت دابل شات است. توجه داشتن به زمان، هنگام درست کردن اسپرسو اهمیت زیادی دارد. اگر شات شما خیلی بلند باشد طعمی اسیدی و تلخ پیدا میکند و برعکس اگر خیلی کوتاه باشد، آبکی میشود. شات اسپرسو باید حالتی عسلی داشته باشد و از دستگاه قهوهساز با جریانی ثابت و کمی مقاوم بیرون بریزد.
قبل از هر چیز، دستگاه قهوهساز و گروپ هد را تمیز کنید
تمیز بودن دستگاه اسپرسو ساز و گروپ هد (بخش مربوط به عصارهگیری در ماشین اسپرسو ساز که پرتافیلتر به آن متصل میشود) به اندازه خود شات، حتی بیشتر از آن اهمیت دارد. هر بار قبل از گرفتن یک شات جدید باید از تمیز بودن گروپ هد مطمئن شوید تا پسماند شات قبلی کاملا پاک شده باشد.
بهترین روش این است که اول دستگاه قهوه ساز را بشویید؛ ابتدا بدون قرار گرفتن گروپ هد روی دستگاه آن را با آب خالی بشویید و سپس گروپ هد را با یک دستمال یا پارچه خشک تمیز کنید.
دست نگه دارید! اول قهوه را خوب آسیاب کنید
وقتی دستگاه قهوهساز تمیز شد، قهوه را داخل گروپ هد آسیاب میکنیم. آسیاب کردن قهوه ممکن است بسته به تجهیزاتی که دارید فرق کند. بعضی کافهها صاحب آسیاب اتوماتیک هستند و برخی دیگر آسیباب دستی دارند. با این حال آنچه اهمیت دارد، داشتن قهوه تازه و خوب خرد شده است که بیشتر از ۵ هفته از بودادن آن نگذشته باشد. زمان ایدهآل برای مصرف قهوه بوداده یک هفته است. آنچه شما لازم دارید تنها ۱۸ گرم قهوه در یک بسکت دابل شات است، قهوهای که به خوبی با گروپ هد در دستگاه اسپرسو ساز شما سازگاری داشته باشد.
قهوه تان را تمپ کرده و عصارهگیری را شروع کنید
قهوه آسیاب شده را داخل گروپ هد بریزید و با ضربات آرام انگشت روی آن را مسطح کنید یا به گروپ هد چند ضربه خفیف بزنید تا قهوه داخل آن صاف و هم سطح شود. اصطلاحا به این کار تمپ کردن Tamping میگویند. قهوهای که داخل سبد قهوه دستگاه اسپرسو ساز ریخته میشود باید یکدست باشد تا عمل عصارهگیری بهتر انجام شود.
تمپر با فشار دادن قهوه آن را تبدیل به یک توده فشرده میکند تا آب راحت تر از آن عبور کند. کافیست فشاری حدود ۱۵ کیلوگرم به طور مستقیم به قهوه وارد کنید و تمپر را نود درجه بچرخانید تا یک سطح صاف ایجاد شود. تمپ کردن قهوه به چند بار تمرین نیاز دارد و کار سختی نیست. قهوه تمپ شده را فورا برای عصاره گیری داخل دستگاه اسپرسو ساز قرار دهید تا قهوه نسوزد.
نه خیلی منتظر بمانید؛ نه زیاد عجله کنید
شات اسپرسوی شما باید بین ۲۵ تا ۳۰ ثانیه از دستگاه اسپرسو ساز بیرون بریزد. این بازه زمانی برای درست کردن اسپرسو زمان بسیار مناسبی است و بقیه چیزها بستگی به مراحل قبلی دارد. البته این را هم بگوییم که زمان اختصاص داده شده ممکن است بر اثر عواملی مثل رطوبت، میزان ریزی و درشتی قهوه آسیاب شده و حرفه ای بودن باریستا، چندین بار تغییر کند. پس تمام متغییرهای قبلی را چند بار کنترل کنید تا قهوهای که حاصل می شود همیشه کیفیت یکسان داشته باشد. اگر بخواهید به اسپرسوتان شیر اضافه کنید، باید برای بخار دادن شیر کمی بیشتر وقت صرف کنید.
اسپرسو را بچشید! میتواند نظر مهمانتان را جلب کند؟
مرحله آخر یکی از مراحلی است که همیشه هنگام درست کردن اسپرسو نادیده گرفته میشود. چشیدن اسپرسو! باریستا ها فرقی با شف های حرفهای ندارند و شف های حرفهای همگی قبل از سرو، غذایشان را میچشند. پس یک باریستا هم باید همین کار را بکند زیرا هیچ راهی به جز چشیدن طعم قهوه به کنترل کیفیت آن کمک نمیکند. شاید هربار که اسپرسو درست میکنید نتوانید این کار را بکنید اما حداقل سه بار در روز قهوه را بچشید؛ یک بار صبح هنگام سرو اولین اسپرسو، یک بار ظهر و یک بار هم بعد از ساعت پر مراجعه روز.
طرز تهیه قهوه اسپرسو به همین راحتی است. بعد از چند بار تمرین مراحل بالا میتوانید یک اسپرسوی خوب در کافه خود درست کنید! یادتان نرود که اسپرسو تنها یک نوشیدنی انرژیبخش و محبوب نیست. میتوانید آن را به بهترین شیوه آماده کنید و با کمکش نوشیدنیهای فوقالعاده دیگری را بسازید یا اینکه در تهیه دسر و کیک با اسپرسو از آن استفاده کنید.
فواید نوشیدن قهوه اسپرسو برای سلامت بدن
مصرف قهوه اسپرسو خواص بسیاری دارد و برای سلامت بدن مفید است، از خواص نوشیدن قهوه اسپرسو می توان به تقویت حافظه، کمک به کاهش وزن و بهبود اخلاق نیز اشاره کرد.
اسپرسوها به دلیل فنجان های کوچک پر انرژی دلپذیرشان شناخته ترین هستند. این نوع قهوه زمانی که احساس خستگی و نیاز به انرژی می کنیم، به بهبودی ما کمک می کند. بیشتر مردم حتی فکر نمی کنند که نوشیدن اسپرسو راهی برای تثبیت سلامتی شان است. گرچه اسپرسو لیست بلند بالایی از فواید متنوع را دارد که نباید مورد بی توجهی قرار گیرد در این بخش به شما کمک می کنیم تا تمامی آن را یاد بگیرید.
اسپرسو پایه برخی از نوشیدنی ها مانند کافه لاته، کاپوچینو، کافه ماکیاتو، کافه موکا و کافه آمریکانو است در تهیه کاپوچینو حتماً اسپرسو را به کار می برند.
خواص و فواید نوشیدن قهوه اسپرسو
تقویت حافظه بلند مدت:
نشان داده شده است که نوشیدن اسپرسو می تواند به حافظه شما کمک کند. نه تنها به حافظه ی مغز شما کمک می کند تا اطلاعات را ذخیره کند بلکه می تواند در بازیابی و استفاده از آن اطلاعات نیز به شما کمک کند. اگر در هنگامی که برای آزمون مشغول مطالعه هستید، مقداری اسپرسو بنوشید و درست قبل از امتحان مقداری دیگر اسپرسو بنوشید، این نوشیدنی به شما کمک می کند تا موارد را بهتر به یاد آورید.
قهوه اسپرسو برای بهبود تمرکز:
نوشیدن اسپرسو به شما انرژی زیادی می دهد. این انرژی می تواند عملکرد تمرکز بر روی اعمال روزانه را برای مغز شما تسهیل کنید. اسپرسو باعث آغاز ترشح دوپامین دز مغز شما شده و به تمرکز کمک می کند.
یک فنجان اسپرسو می تواند تغییر زیادی در بازده شما ایجاد کند. به یاد داشته باشید که مصرف اسپرسو را به یاد داشته باشید! یک استراحت شبانه نیز گامی مهم برای قوی نگه داشتن تمرکز است.
نوشیدن قهوه اسپرسو برای بهبود تمرکز
قهوه اسپرسو سرشار از آنتی اکسیدان:
قهوه مملو از انواع آنتی اکسیدان است. اسپرسو مانند مُشتی پر از آنتی اکسیدان هایی است که در یک بسته ی خوش طعم گرد آمده اند.
برای مثال، اسپرسو حاوی پلی فنول است که به جلوگیری از بیماری ها کمک می کند و کافستول که یک ماده ضد التهاب است. اسپرسو همچنین دارای هیدروسینامیک اسید است که به خنثی سازی رادیکال های آزادی که در طی روز با بدن شما تماس دارند، کمک می کند. این رادیکال های آزاد می توانند ناشی از آلودگی هوا، دخانیات و اشعه ماورا بنفش باشد.
قهوه اسپرسو برای افزایش فعالیت فیزیکی:
نوشیدن یک اسپرسو دقیقا قبل از شروع فعالیت فیزیکی می تواند عملکرد شما را افزایش دهد. چه این فعالیت یک ورزش و چه یک تمرین باشد، اسپرسو با همراهی می تواند به شما کمک کند. اسپرسو ترشح آدرنالین را تحریک می کند که استحکام و سرعت شما را استحکام می بخشد. این استحکام سطح ایمنی بالایی را برای شما می آورد که به صورت معمول نمی توانید بدون آن، به این ایمنی دست یابید.
افزایش آدرنالین همچنین می تواند به فعالیت های بیشتر با زمان طولانی تر کمک کند.
ریسک پایین تر سکته:
یک مطالعه دریافته است که نوشیدن اسپرسو به کاهش ریسک سکته در زنان کمک می کند. اکثر بیمارانی که اسپرسو نوشیده اند، ریسک ابتلای مجدد نیز کمتر شده است. آنهایی که مقدار کم نوشیده یا اصلا اسپرسو نمی نوشند، ریسک بالاتری برای ابتلا به سکته را داشته اند.
کالری کم قهوه اسپرسو:
کیفیت خوب اسپرسو حقیقتی است که شما می توانید از فواید آن بدون نگرانی درباره مصرف بیش از حد کالری، بهره مند شوید. حتی مقدار زیادی از اسپرسو می تواند مفید و بدون ضرر باشد. مقدار کالری با میزان مصرف اسپرسو ارتباط مستقیمی دارد. اما هر سی گرم آن در حدود فقط 3 کالری انرژی دارد.
این خاصیت اسپرسو به یک انتخاب قوی برای شروع روز تبدیل شده. هم چنین اسپرسو می تواند در ساعات بعدازظهر که انرژی کاهش می یابد، آن را افزایش دهد.
کالری قهوه اسپرسو
قهوه اسپرسو برای کمک به کاهش وزن:
از آنجا که اسپرسو می تواند به عملکرد فیزیکی شما کمک کند، شدت کارهای روزانه را کاهش می دهد. اسپرسو می تواند شما را به کار بیشتری و سخت تر از قبل وادارد. همچنین اسپرسو از هر گونه درد ماهیچه در کنار تمارین شدیدتر جلوگیری می کند. حقیقتی که به این موضوع اضافه می شود این است مقدار کم کالری در اسپرسو، آن را به یک ابزار عالی برای کاهش وزن تبدیل می کند. نوشیدن اسپرسو نیم ساعت قبل از تمرین می تواند تغییرات بزرگی در نتیجه ای که می بینید ایجاد کند.
بهبود گوارش با قهوه اسپرسو:
یک فنجان اسپرسو می تواند به چرخه گوارش شما کمک کند. اگر مشکلات گوارشی دارید، مقداری اسپرسو به روزمره خود اضافه کنید. با توجه به خواص ضد التهاب آن، اسپرسو می تواند حالت های نفخ و درد بعد از هر وعده غذایی به کلی از بین ببرد.
قهوه اسپرسو برای کاهش احتمال دیابت:
در دنیایی که دیابت رایج تر می شود، این می تواند کمکی باشد که اسپرسو می تواند ریسک ابتلا به دیابت را کاهش دهد.
همچنین این یک انتخاب سالم تری از انواع قهوه های معمولی است که افراد می نوشند. به جای افزودن شکر و خامه، اسپرسو به خودی خود بدون کالری و چربی اضافه لذت بخش است. شما می توانید انرژی خود را توام با رضایت سلامتی خود افزایش دهید.
قهوه اسپرسو برای بهبود اخلاق:
کافئین موجود در اسپرسو یک محرک قوی است. این نوع محرک می تواند هرگونه بد خلقی که انرژی شما بگیرد را کاهش دهد. اسپرسو همچنین می تواند به آنهایی که از افسردگی رنج می برند کمک کند. این ماده فعالیت مغز را افزایش داده، خستگی را از بین برده و خلق و خوی شما را بهتر سازد. نوشیدن اسپرسو جایگزین خوبی برای کمک به این موضوع نیست اما می تواند مفید نیز باشد.
خواص قهوه اسپرسو برای بهبود اخلاق
قهوه اسپرسو برای کمک به سوزاندن چربی:
کافئین به تجزیه شدن چرب بدن کمک می کند و از آن به عنوان سوخت تمرین استفاده می کند.
قهوه ریسک مرگ را کاهش می دهد:
مطالعات نشان می دهند که آنهایی که قهوه می نوشند؛ 25٪ ریسک کمتری از مرگ زودرس نسبت به آنهایی که قهوه نمی نوشند دارند.
قهوه ریسک ابتلا به سرطان را کاهش می دهد:
یک مطالعه نشان داد که قهوه اسپرسو ممکن است ریسک گسترش سرطان پروستات در مردان را تا 20٪ و سرطان گردن رحم را در زنان تا 25٪ کاهش می دهد. کافیین همچنین از رشد سلول های کارسینوما، عمده ترین نوع سرطان پوست را کاهش می دهد.
قهوه اسپرسو ریسک پارکینسون را کاهش می دهد:
مطالعات نشان می دهند که نوشیدن منظم قهوه اسپرسو ریسک ابتلا به پارکینسون را تا 25٪ کاهش می دهد. شواهدی وجود دارند که قهوه اسپرسو باعث فعالیت قسمتی از مغز که طی پارکینسون آسیب دیده است؛ می شود.
تمام خواص قهوه اسپرسو و طرز تهیه قهوه اسپرسو
قهوه اسپرسو از بدن شما محافظت می کند:
قهوه حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان است که مانند جنگجوهای کوچک می جنگند و از بدن در مقابل رادیکال های آزاد درون بدن، مراقبت می کنند.
قهوه اسپرسو مفید برای کبد:
اسپرسو کبد شما و چندین آنزیم داخل آن را قوی تر می سازد. نوشیدن اسپرسو می تواند به کبد برای پاکسازی سموم و افزایش سطح متابولیسم کمک کند. صرفا چهار جرعه از اسپرسو در یک روز می تواند احتمال ابتلا به سیروز کبدی را تا هشتاد درصد کاهش دهد.
چگونه اسپرسو بنوشیم:
آماده سازی اسپرسو به مهارت هایی نیاز دارد. اسپرسو به دو نوع نوشیدنی داغ و حالت دم نوش سرو می شود. بیشتر دستگاه های با کیفیت اسپرسو صرفا به یک دقیقه نیاز دارند تا آب را به نقطه جوش برسانند و به داخل قهوه ریخته و یک اسپرسوی لذیذ تولید کنند.
آداب سرو و نوشیدن اسپرسو
اندازه و نوع فنجان قهوه
اسپرسو به خودی خود در هر شات حدود ۱ اونس که تقریبا معادل ۳۰ میلی لیتر است تحویل داده می شود.
صرفنظر از اندازه ، اسپرسوها معمولا درون فنجان دمیتساس ریخته می شوند.
دمیتساس فنجان فرانسوی معادل “نیم فنجان” است.
درون این فنجان قهوه کوچک حدود ۲-۳ اونس مایع (۶۰-۹۰ میلی لیتر) نگهداری می شود. آنها نصف فنجان قهوه منظم هستند، از این رو نام “نیم فنجان” است.
این ها فنجان ها اغلب به رنگ سفید هستند.
هر فنجان قهوه معمولا یک شات نامیده می شود.
قهوه را بو کنید!
فنجان را نزدیک بینی خود کنید و با یک نفس عمیق عطر قهوه را وارد مشام خود کنید.
عطر بخش عمده ای از عطر و طعم است.
کرمای قهوه چیست؟
اسپرسو تازه تهیه شده شده باید یک کرم خوب و غنی داشته باشد که در بالای قهوه به صورت شناور قرار گرفته است که محصول خروج گاز دی اکسید کربن به وسیله آب نزدیک به جوش با فشار ۹ بار می باشد.
آب بنوشید!
معمولا باریستا ها در کنار قهوه آب معدنی یا آب گازدار سرو می کنند. دلیل آن هم این است که با نوشیدن آب زبان از هر طعمی پاک شده تا بتوان طعم قهوه را دقیقا و به طور خالص حس کرد.

اسپرسو همگن نیست.
قسمت های غلیظ تر و شربتی مانند آن در سمت پایین و قسمت رقیق تر و ملایمتر آن در قسمت بالای فنجان قرار می گیرد.
برای متوازن و هماهنگ کردن طعم قهوه آن را به خوبی تکان دهید. مطمعن باشید بعد از چشیدن آن از خودتان تشکر خواهید کرد.
برای نوشیدن یک شات اسپرسو کامل و با کیفیت حتما فروشگاه کافا سر بزنید!
